POJAS GAZE

Novi masakr u Gazi: Izraelske snage ubile 12 Palestinaca u redu za humanitarnu pomoć

Očevici su kazali da su izraelske snage gađale desetine civila koji su čekali dolazak kamiona humanitarne pomoći na jugoistoku grada Gaze

Novi masakr. AP

Anadolija

31.3.2024

Novi masakr dogodio se jučer u blizini Kuvajtskog kružnog toka na jugoistoku grada Gaze, gdje je najmanje 12 palestinskih civila ubijeno, a još 30 drugih je ranjeno u izraelskom bombardiranju i napadu vatrenim oružjem, javlja Anadolu.

Očevici su kazali da su izraelske snage gađale desetine civila koji su čekali dolazak kamiona humanitarne pomoći na kružnom toku.

Napad je izveden artiljerijom, kao i neselektivnom paljbom iz vatrenog oružja.

Palestinska novinska agencija WAFA javlja da je u masakru ubijeno najmanje 12, a ranjeno 30 palestinskih civila.

Veći dio Pojasa Gaze uništen je otkako je za genocid optuženi Izrael pokrenuo rat u oktobru prošle godine nakon prekograničnog napada Hamasa. Izraelske snage su više mjeseci bezobzirno uništavale zgrade i čitava naselja uništivši 60 posto infrastrukture palestinske enklave. U izraelskim napadima ubijeno je više od 32.700 Palestinaca.

Međunarodni sud pravde (ICJ) je naznačio dodatne privremene mjere, uključujući “nesmetano pružanje” pomoći Pojasu Gaze, u postupku za genocid koji je u toku protiv Izraela na zahtjev Južnoafričke Republike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.