PORAŽAVAJUĆI PODACI

Svaka peta trudnica u Gazi je pothranjena

U Gazu stižu male količine humanitarne pomoći, čak i nakon što je UN upozorio na raširenu glad u enklavi

Pojas Gaze. Anadolija

H. J. I.

28.2.2024

Jedna od pet trudnica koje se liječe u glavnoj bolnici u Gazi je pothranjena, upozorili su liječnici, dok je istovremeno zbog nestašice goriva i medicinskih zaliha zatvorena posljednja bolnica koja je radila na sjeveru pojasa Gaze, piše Guardian.

Akutna pothranjenost

- Svaki dan vidimo žene i djecu kako dolaze u našu kliniku pate od akutne pothranjenosti - rekao je dr. Maram, glavni liječnik za Project Hope. 

Ta neprofitna organizacija tvrdi da je 21 posto trudnica liječenih u klinici Deir al Balah u tri sedmice do 24. februara patilo od pothranjenosti, kao i jedno od 10 djece koje su tamo pregledali njeni doktori.

- Kako se zarazne bolesti šire u prenapučenim područjima, a hrane postaje sve manje, vidjet ćemo kako će sve više i više ljudi gladovati, uključujući zdravstvene radnike koji pokušavaju pomoći. Svaki dan se brinem da neću naći ništa za jelo - rekao je dr. Maram.

Sve manje humanitarne pomoći stiže u Gazu

U Gazu stižu male količine humanitarne pomoći, čak i nakon što je UN upozorio na raširenu glad u enklavi.

Tokom prošlog mjeseca, isporuke su pale za otprilike polovinu u odnosu na nivoe iz januara, na manje od 100 kamiona dnevno u prosjeku, odnosno 2.300 za cijeli mjesec. UN kaže da je to daleko od procijenjenih 500 kamiona potrebnih svaki dan za zadovoljenje osnovnih potreba ljudi.

Projekcije UN-a pokazuju da se jedno od četiri kućanstva u Gazi, ili više od pola miliona ljudi, "suočava s katastrofalnim uvjetima koje se očituju u nedostatku hrane i osnovnih životnih uvjeta".

Dvoje djece umrlo je u bolnici Kamal Adwan u sjevernoj Gazi od pothranjenosti i dehidracije, izvijestile su lokalne zdravstvene vlasti 27. februara.

Bolnice i zdravstveni radnici također su teško pogođeni ograničenjima pomoći. Bolnica Al-Awda u Jabaliji, na sjeveru Gaze, navodno je danas obustavila medicinske usluge zbog ozbiljne nestašice goriva i medicinskih potrepština.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.