BLISKI ISTOK

Izraelska vojska potvrdila da je još 13 njenih vojnika ranjeno u sukobima u Gazi

Izraelska vojska navela je da je ukupno 1.421 vojnik ranjen otkako je Izrael proširio kopnenu ofanzivu u Pojasu Gaze 27. oktobra

Izraelska vojska. Anadolija

Anadolija

27.2.2024

Izraelska vojska saopćila je u utorak da je još 13 izraelskih vojnika ranjeno u sukobima u Pojasu Gaze u posljednja 24 sata, javlja Anadolija.

Izraelska vojska navela je da je ukupno 1.421 vojnik ranjen otkako je Izrael proširio kopnenu ofanzivu u Pojasu Gaze 27. oktobra.

Prema vojnim izvorima, najmanje 580 vojnika je poginulo, a 2.981 ranjen od izbijanja sukoba 7. oktobra.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog upada Hamasa 7. oktobra, ubivši više od 29.878 ljudi i izazivajući masovno uništenje i nestašice potrepština. Vjeruje se da je u napadu Hamasa ubijeno gotovo 1.200 Izraelaca.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi. Uprkos naredbi suda, Izrael je nastavio izvoditi napade u Pojasu Gaze, a planirana je i invazija na Rafah, gdje je smješteno oko 1,5 miliona Palestinaca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.