NOVA PORUKA

Srpskom plaćeniku u ruskoj vojsci do temelja spaljena kuća: Da li je riječ o odmazdi oficira za ranije postupke

Za sada nepoznata lica bacila su nekoliko molotovljevih koktela ka Berićevoj kući, nakon čega je drveni objekat u sekundi planuo

Berić: Kuća mu spaljena do temelja. Screenshot / Platforma X

N. H.

26.2.2024

U noći između 22. i 23. februara do temelja je spaljena kuća srpskog plaćenika Dejana Berića. 

Berić, poznati plaćenik i osoba zadužena za regrutaciju Srba u rusku vojsku, prije nekoliko mjeseci požalio se na komandu 119. padobranske pukovnije u kojoj služe stranci, a kao razlog je naveo da ruski komandanti odbijaju osigurati dovoljno oružja i liječiti ranjenike.

Nakon toga, oni su kažnjeni od samog Kremlja. Naime, odbijen im je zahtjev da budu prebačeni u bataljon koji je pod zapovjedništvom čečenskog lidera Ramzana Kadirova, a i Vojno tužilaštvo je dobilo zadatak da donese presudu po kojoj će plaćenici iz Srbije ostati krivi za incident kao "pobunjenici i izdajice".

Izgleda da je sada stigla nova poruka za Berića i ostale srpske plaćenike.

Kako pišu srbijanski mediji, za sada nepoznata lica bacila su nekoliko molotovljevih koktela ka Berićevoj kući, nakon čega je drveni objekat u sekundi planuo. U nastavku tvrde da istražitelji nemaju dileme o tome da je požar namjerno izazvan.

Nekoliko dana ranije, on je na društvenim mrežama najvio da tih dana neće biti kući, jer je dobio poziv da gostuje u Magnotogorsku, udaljenom 2.200 kilometara od Moskve.

Prema svemu sudeći, Beriću ne pomaže ni status kao člana "Putinovog tima" od odmazde ruskih oficira, koje je uvrijedio. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.