OZBILJNE OPTUŽBE

UNRWA nastoji ublažiti posljedice izraelskih optužbi

Bili smo šokirani, shvatili smo to ozbiljno, jer su to veoma ozbiljne optužbe

UNRWA. Fena

FENA

6.2.2024

Visoki izraelski diplomata iznenadio je čelnika UNRWA Filipa Lazarinija (Philippe Lazzarinij) tokom rutinskog sastanka licem u lice u Tel Avivu 18. januara, informirajući ga kako Izrael ima dokaze da su članovi osoblja UNRWA-e umiješani u masakr 7. oktobra na jugu Izraela u kome je poginulo više od 1.100 ljudi.

- Bili smo šokirani, shvatili smo to ozbiljno, jer su to veoma ozbiljne optužbe - izjavila je direktorica komunikacija UNRWA Džulijet Tuma (Juliette Touma) za FRANCE 24.

Lazarini je četiri dana kasnije otputovao u Njujork (New York), kako bi obavijestio generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša (Antónia Guterresa), a zatim u američki State Department u Vašingtonu (Washingtonu) da upozori najvećeg donatora UNRWA-e, Sjedinjene Države, kazala je Touma.

Lazarini je također „imao niz telefonskih razgovora s nekoliko naših najvećih donatora pre nego što su UN izašle u javnost ujutru 26. januara“ s odlukom da pusti neke članove osoblja.

Odlučili smo da prvo objavimo informacije

- Odlučili smo da prvo objavimo informacije i da ne odgovaramo na curenje informacija – dodala je.

Ona je kazala da su izraelske informacije Lazariniju date usmeno, ali da nisu izneseni nikakvi dokazi.

UNRWA je djelovala brzo i "unakrsno provjerila informacije i imena koja su im pružena", kazao je portparol UN-a Stefan Dožarik (Stephane Dujarric) na brifingu za novinare prošle sedmice.

UN raskinuo ugovore optuženih članova osoblja

UN je raskinuo ugovore optuženih članova osoblja i objavio je da pokreće istragu o izraelskim tvrdnjama. Touma je rekla da je taj korak bez presedana poduzet zato što su optužbe "ozbiljno ugrozile reputaciju agencije i humanitarne operacije u Gazi".

Uprkos najavi UN-a o hitnoj istrazi, ključni donatori UNRWA obustavili su, ipak, finansiranje agencije dok se ne otkriju dokazi izraelskih navoda, jer su milioni stanovnika Gaze očajnički gladni, izloženi su riziku od bolesti i prisiljeni su spavati u skloništima ili čak na ulicama u jeku nastavljenog izraelskog bombardovanja.

Optužbe na račun nekolicine zaposlenih u agenciji od 13.000 zaposlenih koja djeluje samo u Gazi već su imale poguban učinak na civile. UNRWA pruža osnovne državne usluge u Gazi, uključujući vođenje 278 škola za 280.000 djece i 22 primarna zdravstvena centra, dok također obezbjeđuje hranu za gotovo dva miliona ljudi koji su pod opsadom Izraela od početka oktobra.

Zamrznuli finansiranje UNRWA

Najmanje 16 zemalja donatora, uključujući dva najveća donatora - SAD i Njemačku - zamrznulo je finansiranje UNRWA-e zbog navoda i prozvano je "obuzdavačima" u hodnicima sjedišta UN-a u Njujorku.

Ugroženo je blizu 440 miliona dolara finansiranja, kazala je Touma, dodajući da će UNRWA ostati bez novca do kraja februara ako donatori nastave da zadržavaju sredstva.

Sjedinjene Države i druge zemlje donatori kao i Evropska unija jasno su stavili do znanja da neće nastaviti finansiranje dok ne budu zadovoljni istragom UN-a.

Portparol State Departmenta Metju Miler (Matthew Miller) izjavio je da mora postojati "potpuna odgovornost za svakoga ko je učestvovao u gnusnim napadima".

Gutjereš je pozvao zemlje donatore da odmah nastave finansiranje UNRWA-e, podsjećajući ih na "brzu" akciju koju UN poduzima da odgovori na optužbe.

Također je zamolio Lazarinija da zaduži vanjsku organizaciju da provede zasebnu, nezavisnu procjenu operacija agencije uz internu reviziju UN-a.

UN je u ponedjeljak objavio da je imenovao Katrin Kolona (Catherine Colonna), bivšu francusku ministricu vanjskih poslova, da vodi nezavisnu revizijsku grupu da „procijeni da li agencija čini sve što je u njenoj moći da osigura neutralnost i da odgovori na navode o ozbiljnim kršenjima kada su su napravljena".

Grupa će početi s radom 14. februara

Grupa će početi s radom 14. februara i krajem marta će podnijeti privremeni izveštaj generalnom sekretaru, a konačni izveštaj – koji će biti objavljen - očekuje se do kraja aprila 2024.

Francuska, četvrti po veličini donator UNRWA, nije obustavila svoje dobrovoljne priloge agenciji. Francuska je povećala svoja sredstva 2023. na 60 miliona eura, iz zabrinutosti zbog “katastrofalne humanitarne situacije u Gazi” i njenog utjecaja na civile.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je saopćenje u kome se navodi da će "čekati istrage pokrenute posljednjih dana", kako bi odlučilo kako dalje u vezi sa svojim doprinosima za 2024.

Izrael još nije podijelio svoj puni obavještajni dosije

Izrael još nije podijelio svoj puni obavještajni dosije ni s UNRWA-om ni s Uredom UN-ovih službi za interni nadzor (OIOS), pravnim tijelom UN-a zaduženim za provođenje interne istrage.

- Mislim da ne trebamo davati obavještajne informacije. Dali smo informacije UNRWA-i o zaposlenima koji su radili za UNRWA koji su članovi Hamasa. To bi otkrilo izvore u operaciji - rekao je Lior Haiat, portparol Ministarstva vanjskih poslova Izraela.

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) izjavio je: "Nismo imali mogućnost da sami istražimo (navode). Oni su, međutim, veoma, veoma kredibilni."

Haiat je napomenuo da sama priroda optužbi onemogućava Izraelu da podijeli sve dokaze koje ima s UNRWA-om.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.