NAPADNUT KONVOJ

Djevojčica u Gazi ostala zarobljena u automobilu: "Dođite me spasiti, svi su mrtvi"

Jedina preživjela, Hinda, ostala je na liniji razgovarajući s Ranom i psihologinjom tri sata

Djevojčica u Gazi ostala zarobljena u automobilu. Facebook

H. J. I.

6.2.2024

Majka šestogodišnje djevojčice, koja se vodi kao nestala već sedam dana nakon što je ostala zarobljena ispod automobila na koji je izraelska vojska otvorila vatru u centralnoj Gazi, već danima stoji ispred bolnice u nadi da će njena kćerka stići "svakog trenutka", piše BBC.

Vjeruje se da je djevojčica Hind Rajab jedina preživjela od sedam putnika koji su bili u automobilu u gradu Gazi, a koji je bio dio konvoja na koji je otvorena vatra.

No, njena sudbina još uvijek nije poznata, kao ni sudbina dvojice djelatnika palestinskog Crvenog polumjeseca koji su išli spasiti djevojčicu, a s kojima je izgubljen svaki kontakt.

"Molila nas je da dođemo po nju"

- Hind nas je stalno molila da dođemo po nju, da pošaljemo nekoga po nju. Rekla je da pada mrak - rekla je djelatnica Crvenog polumjeseca koja je posljednja bila u kontaktu s Hind, Rana al-Faqeh.

Rana je i dalje vrlo potresena ovim događajem, a rekla je da se njen hitni spasilački tim "osjećao paralizirano".

- Rekla sam joj ako padne noć i još uvijek ne možemo poslati tim, da pokuša zatvoriti oči i pretvara se da se igramo skrivača. Da zatvori oči i počne brojati - rekla je i dodala da je čula pucnjeve u pozadini tokom poziva.

Iako je Crveni polumjesec zaključio da je dovoljno sigurno poslati hitnu pomoć četiri sata nakon što je poziv započeo, ubrzo su izgubili kontakt s njom, a više nisu imali kontakt niti sa spasiocima.

Prvi koji je razgovarao s Crvenim polumjesecom bio je Hindin 15-godišnji rođak Layan Hamadeh, zarobljen u istom vozilu blizu benzinske pumpe u gradu Gazi dok su se približavali izraelski tenkovi i trupe.

"Pucaju na nas"

- Pucaju na nas. Tenk je pored mene - čuje se Hamadeh kako govori na drugoj audiosnimci koju je objavio Crveni polumjesec, a potom se čuju krikovi uz zvukove rafalne paljbe.

Hamadeh i još pet članova porodice ubijeni su u tom napadu, navodi Crveni polumjesec.

Jedina preživjela, Hinda, ostala je na liniji razgovarajući s Ranom i psihologinjom tri sata, koji su je pokušavali umiriti dok su se pripremali poslati hitnu pomoć.

- Govorila je da su svi oko nje mrtvi ili da spavaju, bila je iznimno uplašena, molila me je da ne prekidam liniju - priča Rana potreseno, no linija je nakon nekoliko sati nepovratno izgubljena.

Majka djevojčice već danima čeka ispred bolnice u Gazi, nadajući se da će hitna pomoć dovesti njeno dijete, no svakim danom te su nade sve manje.

Izraelska vojska rekla je da nije upoznata s navedenim incidentom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.