PREDSJEDNIK UKRAJINE

Zelenski u novogodišnjem govoru: "Ukrajinci su jači od hladnoće i mraka, od bilo kakvih blokada i veta"

Glavni rezultat godine, njeno glavno postignuće: Ukrajina je postala jača, naglasio je

Volodimir Zelenski. AP

N. H.

1.1.2024

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u svom novogodišnjem obraćanju rano u ponedjeljak utvrdio da je Ukrajina postala jača u prevladavanju ozbiljnih poteškoća dok se rat protiv Rusije približava drugoj godini. 

U 20-minutnoj videoporuci emitiranoj iz njegovog ureda u Kijevu, gotovo da se nije izravno spominjala situacija na liniji bojišnice dugoj 1000 kilometara. 

Također se nije osvrnuo na političke i diplomatske poteškoće u osiguravanju kontinuirane vojne i druge pomoći od Kongresa SAD-a i EU. 

Zelenski je rekao da je rat naučio Ukrajince da izdrže ruske napade i prilagode se poteškoćama, uključujući nestanke struje, rad industrije i prijetnje otpremi njezinog izvoza.

- Glavni rezultat godine, njeno glavno postignuće: Ukrajina je postala jača. Ukrajinci su postali jači. Kada smo početkom 2023. godine prebrodili, bez pretjerivanja, najtežu zimu u historiji. Kada smo dokazali da su Ukrajinci jači od hladnoće i mraka. Jači od nestanka struje i prijetnji nestankom struje. Ukrajinci su jači od bilo kakvih blokada i veta, nevjerice ili skepse - izjavio je Zelenski u svom obraćanju, ispresijecanom snimkama napadnutih gradova i sastancima sa čelnicima zapadnih saveznika Ukrajine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.