NEZAPAMĆENA KATASTROFA

Ispovijest Edine Duraš čija je porodica ostala zaglavljena u Buturović Polju: Voda je odnijela kuće, ovo je užas

Kako je krenulo sve da buja, voda nosila sve pred sobom, buka ih je probudila i onda su vidjeli da je odnešen dio puta da nema auta ispred kuće

Katastrofa u mjestu Buturović Polje. Avaz

prije 3 sata 24 minute

Edina Duraš javila se redakciji "Avaza“ kako bi ispričala šta se dogodilo u Buturović Polju koje se nalazi u blizini Konjica. Naime u selu Buturović Polje rijeka se izlila iz korita i poplavila kuće, neke kuće je čak i odnijela, a od auta i dvorišta ništa nije ostalo.

Voda sve odnijela

- Tu mi je od nane porodična kuća i dolje mi je sva porodica. Kratko smo se čuli sa rodicama, jer nemaju uopšte mreže. Uglavnom nemaju struje, nemaju vode. Sve im je odnijela voda od auta, prilaza, puta, bašte, apsolutno sve. 

Ostala je samo kuća i oko nje voda. Ne može se prići do njih nikako, nema prilaza i tako većina kuća. Do njih se ne može doći nikako iz pravca od Konjica prema njima. 

Sada trenutno ne znamo kako se dalje odvija situacija. To nam je ona jutros ukratko ispričala. Rekla nam je da je par kuća odnijela voda, ljudi su na cesti i nemaju gdje da se sklone. Totalno su odsječeni i trenutno im se ni s jedne strane ne može prići. U takvoj situaciji su i sva okolna sela –kazala je Duraš.

Nezapamćena nesreća

Ona je rekla i kako je došlo do toga, obzirom da se cijela situacija dogodila u svega par sati.

- To se u toku noći dogodilo. Tolika kiša je krenula padati. Većinom su spavali i samo je krenulo odjednom da buja ta rijeka. Čitav svoj život i moji roditelji svi smo tu živjeli i nikad se ništa, ni slično, nije dogodilo.

Kako je krenulo sve da buja, voda nosila sve pred sobom, buka ih je probudila i onda su vidjeli da je odnešen dio puta da nema auta ispred kuće. Tu su bili u kući nisu mogli izaći, niti preći negdje da se spase. Kaže tetak da je bilo pitanje kada će voda kuću da odnese koliko je to bilo jako, ali hvala Bogu nije, pa su trenutno tu u kući – kazala je Duraš.

Stanje u Buturović Polju. Avaz

Od njene porodice srećom niko nije povrijeđen.

- Hvala Bogu niko nije povrijeđen što se tiče onoga što znam od moje rodbine. Ko je mogao otišao je do neke druge kuće i tako su se snašli, a neki su ostali u kućama zbog nemogućnosti da izađu. Ne možemo dalje stupiti u kontakt da vidimo šta se dešava – rekla je Duraš.

Onemogućeni prilazi

Stanovnicima ovog sela još uvijek nije pružena nikakva pomoć.

- Znam da još uvijek ništa nije urađeno. Mislim da su sve službe upućene ka Jablanici, jer je dole gora situacija dosta, a što se tiče manjih mjesta, mislim da niko nije stupio u kontakt s njima, niti da je bilo kakva pomoć poslana – kazala je za kraj razgovora Duraš.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.