PREMIJER IZRAELA

Netanjahu šefici Crvenog Križa predao lijekove za taoce: "Ispunite svoju misiju"

Imate svaki put, svako pravo i sva očekivanja da izvršite javni pritisak na Hamas, rekao je Netanjahu

Benjamin Netanjahu. AP

H. J. I.

15.12.2023

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) pozvao je sinoć Crveni križ da izvrši veći pritisak kako bi dobio pristup taocima koje Hamas drži u Gazi. 

Javni pritisak na Hamas

- Imate svaki put, svako pravo i sva očekivanja da izvršite javni pritisak na Hamas - rekao je Netanjahu na sastanku s Mirjanom Špoljarić, predsjednicom Međunarodnog odbora Crvenog križa u Tel Avivu.

Predao joj je paket lijekova i pozvao Crveni križ da "ispuni svoju misiju i dostavi ih" taocima u Gazi. Špoljarić je na mreži X, ranije poznatoj kao Twitter, napisala da Crveni križ "mora dobiti dozvolu" za posjete. 

- Ponavljam: Taoci moraju biti pušteni odmah.

Crveni križ nije uključen u pregovore

Tokom primirja između Izraela i Hamasa prije nekoliko sedmica, Crveni križ je organizirao prijevoz oslobođenih taoca iz Gaze do Egipta ili direktno do Izraela. Organizacija nije bila uključena u povezane pregovore.

Pripadnici Hamasa i drugih ekstremističkih palestinskih organizacija oteli su oko 240 ljudi u neviđenom napadu na Izrael 7. oktobra.

Izrael tvrdi da se 135 taoca još uvijek drži u Gazi. Kao dio dogovora između izraelske vlade i Hamasa, pušteno je 105 taoca. Zauzvrat, Izrael je oslobodio 240 palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.