RASPRAVA SUTRA

Pripremljen nacrt rezolucije: Izrael treba poštovati humanitarne obaveze

U nacrtu rezolucije ne spominje se napad Hamasa na Izrael

Pojas Gaze. Anadolija

S. S.

9.12.2023

Sedamnaest zemalja i Palestina predložile su Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji nacrt rezolucije u kojoj se traži od Izraela da u potpunosti poštuje obavezu zaštite medicinskog i humanitarnog osoblja u pojasu Gaze.

Tekst rezolucije trebao bi biti razmotren na posebnoj sjednici izvršnoga odbora Svjetske zdravstvene organizacije u nedjelju, sazvanoj kako bi se raspravilo o situaciji na okupiranom palestinskom teritoriju, uključujući i istočni Jeruzalem. Nacrt rezolucije predložili su Alžir, Saudijska Arabija, Bolivija, Kina, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati, Indonezija, Irak, Jordan, Liban, Malezija, Maroko, Pakistan, Palestina, Katar, Tunis, Turska i Jemen.

- Izvršni odbor zabrinut je zbog katastrofalne humanitarne situacije koja prevladava na okupiranom palestinskom teritoriju, uključujući i istočni Jeruzalem, a posebno zbog vojnih operacija koje se vode u pojasu Gaze - stoji u preambuli nacrta rezolucije.

U tekstu se izražava zabrinutost zbog opsade i širine "štete nanijete sektoru javnog zdravstva" te se upozorava na rizike kojima je izloženo javno zdravstvo, higijenske uslove i prenapućena skloništa.

U nacrtu rezolucije ne spominje se napad Hamasa na Izrael.

Uz ostalo, u nacrtu rezolucije stoji da se od "okupacijske sile" tražie da "garantuje da će poštovati i zaštititi medicinsko osoblje i humanitarne radnike, njihova prijevozna sredstva i materijal, kao i bolnice i druge medicinske ustanove".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.