"NIŠTA IM NIJE SVETO"

Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH: Osvrt na stanje ljudskih prava nakon Gaze

Od početka izraelske agresije na Gazu poginulo je više od 15.500 ljudi, među kojima 6.000 djece

Pojas Gaze. AP

Anadolija

4.12.2023

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike objavilo je saopštenje povodom Međunarodnog dana ljudskih prava s osvrtom na stanje ljudskih prava nakon Gaze koja je od 7. oktobra pod nemilosrdnim bombardovanjem izraelskih snaga, prenosi Anadolu.

- Od početka izraelske agresije na Gazu poginulo je više od 15.500 ljudi, među kojima 6.000 djece, pri tome je sada sasvim izvjesno da Izraelu ništa nije sveto, te da i dječije parkove cilja kao ratne ciljeve, bolnice, čitava naselja. Dosad smo svjedočili ubistvima i ranjavanjima djece i civila, izbjeglištvu stotina hiljada ljudi, te velikoj nestašici osnovnih životnih potrepština; hrane, lijekova, energenata i drugih potrepština neophodnih za život. Djeca u Gazi nemaju vode, nemaju hrane, nemaju djetinjstva. Njihovi roditelji i mnogi od njih svakodnevno svoje živote skončavaju u ruševinama njihovih vlastitih domova - navodi se.

"Gaženje ljudskih prava"

Dodaj se da prema svim postojećim zakonima i međunarodnom pravu, konvencijama i svemu što je čovjek proglasio civilizacijskim vrijednostima, "agresija u Gazi nije kršenje, nego gaženje i bacanje pod noge svih ljudskih prava i principa."

- Prema članu 2. Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida ovo što se dešava u Gazi je školski primjer genocida, a vojni napad na civilna naselja, djecu i bolnice, također predstavlja očito suprotstavljanje svim međunarodnim ugovorima i konvencijama, uključujući i Četvrtu ženevsku konvenciju koja tretira pitanja zaštite civila u vrijeme rata, te Dopunske protokole o međunarodnim i nemeđunarodnim oružanim sukobima i Konvenciju o zaštiti civila od upotrebe nove ratne tehnike. Svi navedeni dokumenti zabranjuju napade na gradove, sela, naseljena mjesta, a ako govorimo o pravima djeteta tek onda nemamo više o čemu govoriti. Djeca Gaze primjer su grubog kršenja svih prava najnemoćnijih i najnedužnijih građana ove planete, a ipak sve što se dešava u Gazi nije alarmiralo svijet koji ima moć da zaustavi ovo nikad zapamćeno iživljavanje nad civilima - navode iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH.

Podsjeća se da je Gaza već decenijama u fokusu svjetske javnosti i da se s vremena na vrijeme ponavljaju krvavi napadi Izraela na Pojas Gaze, ali da svaki put izostane, kao i ovaj posljednji, oštra reakcija međunarodne javnosti.

Odusustvo odlučnog reagovanja

- O zaustavljanju ni ne govorimo. Samo o tome da bi dostojanstvo i ljudskost onih koji se drže konvencija, prava, protokola i onih propisa i u njih se zaklinju, bilo za očekivati da osude ubistva 6.000 djece i više od 15,5 hiljada civila. Štaviše, odsustvo odlučnog reagovanje međunarodnih organizacija na kršenje ljudskih prava u Pojasu Gaze, upravo omogućava sve ovo što se dešava, da se ponavlja i ponavlja, jer sankcija nema. Svijet dopušta da se temeljna ljudska prava nemilice krše, da se svakodnevno ubijaju djeca i civili i pri tome nema izgleda da će iko odgovarati za ubijanje civilizacijskih vrijednosti tih istih međunarodnih organizacija koje su ih i postavile kao osnov, temelj uređenja međuljudskih zajednica. Krajem sedmice obilježava se Međunarodni dan ljudskih prava. Nije li sramota obilježavati ga u trenutku kad svakodnevno neko dijete ostane bez života? Nije li licemjerno pričati o ljudskim pravima u trenutku kad čitava naselja nestaju s lica zemlje? Kako će iko od predstavnika međunarodne zajednice išta kazati na Dan ljudskih prava o ljudskim pravima kad su upravo pogažena i pod noge bačena? A sigurno će govoriti. Ostaje da vidimo šta će kazati - navodi se u osvrtu Ministarstva rada i socijalne politike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.