ZAPADNA OBALA

Ljekari bez granica: Izraelci su blokirali ulaz u bolnicu, umrlo je dvoje ljudi

Kristou je rekao da je bio u posjeti timu MSF-a u bolnici Khalil Suleiman u Jeninu

Zapadna obala. AP

H. J. I.

29.11.2023

Međunarodni predsjednik organizacije Ljekari bez granica (MSF) Kristos Kristou (Christos Christou) navodi da je umrlo dvoje Palestinaca nakon što su izraelska vojna vozila blokirala ulaz u bolnicu u Jeninu, uskraćujući pristup pacijentima.

Hitna pomoć nije mogla stići do njih

- Dva sata nismo mogli pružiti pomoć ljudima ni oni nisu mogli doći do nas jer su izraelska vojna vozila blokirala ulaz u bolnicu i cestu, sprječavajući prolaz ambulantnim kolima. Dvoje Palestinaca je umrlo od povreda jer do njih nije mogla stići hitna pomoć - napisao je Kristou na društvenim mrežama, a prenosi CNN. 

"Ovo mora prestati"

Kristou je rekao da je bio u posjeti timu MSF-a u bolnici Khalil Suleiman u Jeninu, na okupiranoj Zapadnoj obali, kada je izraelska vojska izvršila raciju u izbjegličkom kampu u Jeninu.

- Ovo mora prestati. Pacijenti bi trebali imati pristup zdravstvenoj skrbi u svakom trenutku. Nema ničeg goreg za doktora od toga da ne može pomoći onima kojima treba medicinska skrb - kazao je.

Izraelske obrambene snage (IDF) su jučer navele da su u Jeninu u tijeku sukobi. 

- IDF provodi protuterorističke aktivnosti na tom području - rekao je IDF, dodajući da neće iznositi više detalja do završetka operacija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.