NAKON 7 SEDMICA SUKOBA

Vođa Hamasa: Primirje u Gazi politička je pobjeda Hamasa

Naš neprijatelj ubija žene, djecu i druge civile i uništava njihove domove, ali nikada nije mogao ostvariti svoje ciljeve, rekao je

Gaza u ruševinama. WAFA

FENA

24.11.2023

Visoki čelnik Hamasa Ismail Haniyeh nazvao je na sastanku s iranskim ministrom vanjskih poslova Hosseinom Amir-Abdollahianom u Dohi prekid vatre u Pojasu Gaze političkom pobjedom.

- Prekid vatre je politička pobjeda postignuta kao rezultat uspjeha snaga otpora na terenu. Naš neprijatelj ubija žene, djecu i druge civile i uništava njihove domove, ali nikada nije mogao ostvariti svoje ciljeve - prenosi novinska agencija ISNA riječi vođe Hamasa.

Abdollahian se saglasio s tom ocjenom učinka izraelske vojske.

- Izrael tvrdi da je cilj napada na Gazu uništenje Hamasa, ali nakon više od mjesec agresivnih vojnih akcija, Izrael i Sjedinjene Države još nisu uspjeli i morali su pregovarati s Hamasom o prekidu vatre i oslobađanju talaca - prenosi novinska agencija riječi ministra vanjskih poslova.

Abdollahian i Haniyeh sastali su se u katarskoj prijestolnici 23. novembra i razgovarali o situaciji u Gazi i sporazumu o humanitarnom prekidu vatre između Izraela i Hamasa.

Tokom dana je iranski ministar vanjskih poslova razgovarao u Dohi s katarskim kolegom, šejhom Mohammedom bin Abdulrahmanom bin Jassimom Al Thanijem. Tokom posjete Bejrutu u četvrtak, Abdollahian se sastao s generalnim sekretarom šiitskog pokreta Hezbollah, Hassanom Nasrullahom, te predstavnicima Hamasa i Pokreta islamskog džihada u Palestini.

Hamas je 22. novembra objavio da je, uz posredovanje Egipta i Katara, postigao četverodnevni sporazum s Izraelom o humanitarnom prekidu vatre u Gazi.

Sporazumom se poziva na oslobađanje 50 žena, djece i tinejdžera mlađih od 19 godina koji se drže u enklavi u zamjenu za 150 žena, djece i tinejdžera mlađih od 19 godina iz izraelskih zatvora. Portparol IDF-a Daniel Hagari rekao je da će vojnici ostati na položajima unutar Gaze tokom zatišja u borbama, prenosi TASS.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.