VOĐA JAD VAŠEMA

Dajan: Ne možemo porediti Hamasov napad s nacističkim ubijanjem šest miliona Židova

Osim očite razlike u razmjerima događaja, Dajan je ukazao na činjenicu da su Židovi danas daleko od bespomoćnih žrtava

Dani Dajan. Yad Vashem

S. S.

24.11.2023

Vođa Jad Vašema, memorijalnog centra posvećen žrtvama holokausta, nije saglasan sa poređenjima Hamasovog napada sa žrtvama holokausta. Dani Dajan je kazao da se Hamasov napad, iako užasan, bitno razlikuje od masovnog ubistva šest miliona Židova u nacističkoj Njemačkoj.

- Ne prihvatam simplificiranu usporedbu s holokaustom čak i ako postoje sličnosti u genocidnim namjerama, sadizmu i barbarizmu Hamasa - rekao je Dajan za AFP.

On je kazao da zločini, koji su se dogodili 7. oktobra su na istom nivou kao nacistički, ali da nisu holokaust. Osim očite razlike u razmjerima događaja, Dajan je ukazao na činjenicu da su Židovi danas, suprotno vremenu Drugog svjetskog rata, daleko od bespomoćnih žrtava te da je država Izrael snažno uzvratila na napad.

- Ne možemo to usporediti s periodom holokausta, jer sad imamo vojsku koja se bori i prisiljava Hamas da plati cijenu - rekao je.

O nošenju žutih zvijezda kazao je da taj čin sramoti žrtve holokausta i državu Izrael.

- Žuta zvijezda simbolizira bespomoćnost židovskog naroda i njihovu prepuštenost na milost i nemilost... Danas ćemo na rever pričvrstiti plavo-bijelu zastavu, a ne žutu zvijezdu - rekao je.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.