OČEKUJE SE PRIMIRJE

Poznati detalji potencijalnog primirja između Izraela i Hamasa

Predsjednik SAD Džo Bajden i drugi američki dužnosnici rekli su jučer da je dogovor blizu, no činilo se da je sporazum blizu i ranije

Gaza. Anadolija

S. S.

21.11.2023

Vođa Hamasa Ismail Hanijeh kazao je za Reuters da su blizu primirja s Izraelom uz posredstvo Katara.

Iako nije otkrio više detalja za taj medij, detalje je otkrio za Al Jazeeru. Pojasnio je da su pregovori usredotočeni na to koliko će trajati primirje, isporuku pomoći Gazi, kao i razmjenu izraelskih talaca koje drži Hamas za palestinske zatvorenike u Izraelu

Obje strane će osloboditi žene i djecu, a detalje će objaviti Katar, koji posreduje u pregovorima, rekao je dužnosnik Isat el Rešik. Hamas je uzeo oko 240 talaca tokom svog napada u Izraelu 7. oktobra u kojem je ubijeno 1200 ljudi.

Olakšati oslobađanje

Mirjana Špoljarić Egger, predsjednica Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC), sastala se jučer s Hanijehom u Kataru kako bi "unaprijedila humanitarna pitanja" vezana uz sukob, navodi se u saopćenju ICRC-a sa sjedištem u Ženevi. Također se odvojeno sastala s katarskim vlastima.

ICRC je rekao da to nije dio pregovora čiji je cilj oslobađanje talaca, ali je kao neutralni posrednik spreman "olakšati svako buduće oslobađanje s kojim se strane dogovore".

Priče o neizbježnom dogovoru o taocima vrte se danima. Reuters je prošle sedmice objavio da su katarski posrednici tražili dogovor da Hamas i Izrael razmijene 50 talaca u zamjenu za trodnevni prekid vatre koji bi povećao isporuke hitne pomoći civilima u Gazi, citirajući dužnosnika upućenog u razgovore.

Nedoumice su minorne

Izraelski ambasador u Sjedinjenim Državama Majkl Hercog (Michael Herzog) rekao je u emisiji ABC-ja This Week u nedjelju da se nada sporazumu "u nadolazećim danima", dok je katarski premijer Šeikh Mohamed Bin Abdulrahman al-Tani rekao da su preostale nedoumice "vrlo minorne".

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) i drugi američki dužnosnici rekli su jučer da je dogovor blizu, no činilo se da je sporazum blizu i ranije.

- Osjetljivi pregovori poput ovih mogu se raspasti u zadnji čas - rekao je zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Džon Finer (Jon Finer) u NBC-jevom programu Meet the Press u nedjelju. 

- Ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno - kazao je.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.