RAT NA BLISKOM ISTOKU

Izraelske snage upale u najveću bolnicu u Gazi, pozivaju pripadnike Hamasa da se predaju: "Sedmicama smo upozoravali..."

Dali smo dovoljno vremena da se zaustavi ovo nezakonito zlostavljanje bolnice, navodi se u saopćenju IDF-a

IDF ušao u najveću bolnicu u Gazi. AP

H. J. I.

15.11.2023

Izraelska vojska je saopćila da izvodi raciju protiv Hamasa u bolnici al-Shifa rano jutros. Nazvali su to "preciznom i ciljanom operacijom protiv Hamasa u određenom području medicinskog kompleksa".

IDF je pozvao sve članove Hamasa prisutne u bolnici da se odmah predaju.

- Posljednjih sedmica IDF je opetovano javno upozoravao da Hamasova kontinuirana vojna upotreba bolnice ugrožava njen zaštićeni status prema međunarodnom pravu. Dali smo dovoljno vremena da se zaustavi ovo nezakonito zlostavljanje bolnice. Jučer je još jednom poručeno nadležnim vlastima u Gazi da sve vojne aktivnosti u bolnici moraju prestati u roku od 12 sati. Nažalost, nisu. IDF je omogućio i opsežne evakuacije bolnice i održavao redovni dijalog s bolničkim vlastima. Pozivamo sve Hamasove teroriste prisutne u bolnici da se predaju - poručeno je iz IDF-a.

Oko 1 sat noćas po lokalnom vremenu, glasnogovornik Ministarstva zdravstva u Gazi je rekao da je Izrael rekao tamošnjim dužnosnicima da će izvršiti raciju u bolničkom kompleksu "u narednim minutama". Al Shifa je najveća bolnica u Gazi.

- Velike su eksplozije i prašina je ušla u područja na kojima se nalazimo. Vjerujemo da je došlo do eksplozije unutar bolnice - rekao je glavni direktor ministarstva zdravstva Gaze, dr. Munir al-Bursh.

Dodaje se i da izraelske snage pretražuju podrum bolnice Al-Shifa.

Youssef Abul Reesh, dužnosnik ministarstva zdravstva kojim upravlja Hamas, a koji se nalazi u bolnici al-Shifa, rekao je za AFP da vidi tenkove unutar kompleksa al-Shifa i desetine vojnika i komandosa unutar zgrade hitnog prijema.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.