PREDSJEDNIK SAD-A

Bajden u obraćanju najavio oslobađanje talaca: Držite se, dolazimo

Bajden nije želio otkriti detalje razgovora, ali nedugo nakon njegovog obraćanja njegov glavni savjetnik za Bliski istok je najavio posjetu

Džo Bajden. AP

N. H.

14.11.2023

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) je kazao da je uključen u pregovore za oslobađanje talaca koje drži militantna grupa Hamas. 

Na novinarske pitanje koja je njegova podrška članovima porodice talaca, Bajden je dodao kako je uvjeren da će taoci biti oslobođeni, uz riječi "Držite se, dolazimo". 

Bajden nije želio otkriti detalje razgovora, ali nedugo nakon njegovog obraćanja, iz Bijele kuće je saopćeno da će Bajdenov glavni savjetnik za Bliski istok Bret Mekgurk (Brett McGurk) posjetiti Bliski istok, gdje će razgovarati sa zvaničnicima Izraela, Palestine, Katara i drugih država. 

- U Izraelu će razgovarati o sigurnosnim potrebama ove zemlje, imperativu zaštite civila tokom vojnih operacija, kao i o naporima da se osigura oslobađanje talaca i potrebi da se obuzdaju nasilni ekstremistički naseljenici na Zapadnoj obali" - saopćili su iz Bijele kuće. 

Podsjetimo, izraelski ministar odbrane Joav Galant (Yoav Gallant) je izjavio da je Hamas izgubio kontrolu nad Pojasom Gaze, te da su na putu da u potpunosti zauzmu Gazu. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.