ŠOKANTNI PODACI

Izraelska vojska tvrdi da je Hamas krio taoce ispod dječje bolnice

Izrael je pomogao upravnicima bolnica da evakuišu pacijente u sigurniju bolnicu, rekao je

Anadolija

S. S.

13.11.2023

Portparol izraelske vojske Daniel Hagari kazao je da su elitna jedinica mornarice Šajet 13 i 401. oklopna brigada izvršile raciju na bolnicu Rantisi u Gazi, koja liječi djecu, te tvrdi da su bili tu sakriveni operativci Hamasa.

Istakao je da su tamo držani taoci koji su oteti nakon 7. oktobra.

Klali Izraelce

- Ispod bolnice, u podrumu, pronašli smo komandni i kontrolni centar Hamasa, samoubilačke prsluke, granate, jurišne puške AK-47, eksplozivne naprave, RPG i drugo oružje. Pronašli smo i znakove koji ukazuju da je Hamas ovdje držao taoce - kazao je Hagari na konferenciji za novinare na engleskom jeziku.

Dodao je da je to još pod istagom te da će se to provjeriti.

- Pored toga, pronašli smo dokaze da su se teroristi Hamasa vratili iz masakra 7. oktobra u ovu bolnicu, između ostalih, nakon što su klali Izraelce u njihovim domovima - kaže on.

Izložit ćemo ovo svijetu

- Hamas se krije po bolnicama. Danas ćemo ovo izložiti svijetu - rekao je Hagari.

Hagari je rekao da IDF radi na omogućavanju sigurne evakuacije pacijenata iz Rantisija tokom prošle sedmice, kao i iz drugih bolnica u sjevernoj Gazi.

- Izrael je pomogao upravnicima bolnica da evakuišu pacijente u sigurniju bolnicu - rekao je on, dodajući da je IDF obavještena da je posljednjih 18 pacijenata iz Rantisija sigurno evakuisano.

- To je zato što je naš rat protiv Hamasa, a ne protiv naroda Gaze. Pogotovo ne protiv bolesnih, žena i djece. Naš rat je protiv Hamasa koji ih koristi kao živi štit - zaključio je Hagari.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.