NA DANAŠNJI DAN

Prije 86 godina rođen Dragan Stojnić, najbolji regionalni šansonijer

Danas je petak, 10. novembar/studeni 2023. godine, do kraja godine preostao su još 51 dan

Dragan Stojnić. nportal.rs

I.P./nadanasnjidan.net

10.11.2023

Na današnji dan 1937. godine, u Beogradu je rođen Dragan Stojnić, jedan od najboljih srbijanskih i jugoslavenskih pjevača šansona. Živio je u Sarajevu, Banjoj Luci, Skoplju i Beogradu, gradovima koji su obilježili njega i njegovo muzičko stvaralaštvo. Na muzičkoj sceni je proveo skoro 40 godina.

Stojnićevi počeci vezuju se za sarajevski ansambl “Prijatelji”, a prvi veliki uspjeh postigao je 1964. godine pobjedom na festivalu u Kraljevu “Mikrofon je vaš” s pjesmom “Bila je tako lijepa”, koja se i danas smatra jednom od najboljih šansona ikad snimljenih na prostoru naše regije.

Gostovao u pariskoj Olimpiji

Sljedeće, 1965. godine, također dobiva prvu nagradu na festivalu u Opatiji s evergrinom “Zašto dolaziš samo sa kišom”. Godine 1966., gostuje u pariskoj Olimpiji, a njegove ploče se počinju prodavati u ogromnim tiražima.

Održao je brojne koncerte i nastupe širom Jugoslavije, a zahvaljujući pjesmi obišao je i gotovo cijeli svijet. Bio je dugogodišnji saradnik PGP RTB-a, a 1991. otpjevao je gotovo cjelokupni materijal za soundtrack filma „Moj brat Aleksa“, koji govori o životu i djelu bosanskohercegovačkog pjesnika Alekse Šantića.

Dragan Stojnić je preminuo u Beogradu, 19. marta 2003. godine.

1483. - Rođen njemački vjerski reformator Martin Luter (Luther), osnivač protestantizma u Njemačkoj, najznačajniji među vođama evropske crkvene reformacije. Njegovi spisi i prevod Biblije odlučujuće su utjecali na stvaranje jedinstvenog njemačkog književnog jezika.

1493. - Rođen švajcarski alhemičar i ljekar Teofrast Bombast fon Hohenhajm (Theophrastus Bombast von Hohenheim), poznat kao Filip Aureol Paracelzus (Philippe Paracelsus), pisac medicinskih i okultnih djela, koji je osnovao "jatrohemiju", pandan današnjoj hemoterapiji. Prvi je počeo koristiti kao lijekove sumpor, arsenik, opijum, soli žive, olova, željeza i bakra te primjenjivati ljekovita kupanja solima.

1668. - Rođen francuski kompozitor i orguljaš Fransoa Kupern (Francois Couperin), centralna ličnost muzičkog života Pariza početkom 18. vijeka. Bio je muzički učitelj djece francuskog kralja Luja XIV.

1759. - Rođen njemački pisac, filozof, historičar i teoretičar umjetnosti Johan Kristof Fridrih fon Šiler (Johann Christoph Friedrich von Schiller), najznačajniji njemački klasični dramatičar. Godine 1789., postao je profesor historije na Jenskom univerzitetu. Između 1795. i 1800. izdavao je časopise "Hore" i "Almanah muza". Djela: drame "Razbojnici", "Don Karlos", tragedije "Fijeskova zavjera u Đenovi", "Spletka i ljubav", "Djevica orleanska", balade "Polikratov prsten", "Jemstvo” i dr.

1775. - Američki kongres osnovao Američke marince.

1891. - Umro francuski pisac Žan Nikolas Artur Rembo (Jean Nicolas Arthur Rimbaud), preteča simbolizma i nadrealizma, čija je poezija snažno utjecala na francuske i svjetske pjesnike novim pjesničkim jezikom i neuobičajenom metaforikom. Većinu pjesama je napisao prije 20. godine života, a u 17. čuvenu poemu "Pijani brod".

1925. - Rođen velški pozorišni i filmski glumac Ričard Barton (Richard Burton), koji se sjajnim talentom najprije nametnuo u pozorištu, igrajući karakterne uloge u dramama Vilijama Šekspira (William Shakespeare), poslije čega je ostvario sjajnu karijeru u kultnim filmovima poput "Kleopatre", "Bekete", "Ane od hiljadu dana", "Ukroćene goropadi", "Dr. Fausta", "Komedijaša", "Trockog", "Sutjeske"… U jugoslavenskom filmu „Sutjeska“ igrao je Josipa Broza Tita.

Poznat je i kao suprug slavne holivudske glumice Elizabet Tejlor (Elisabeth Taylor) s kojom se dva puta vjenčavao, te zajedno glumio u 11 filmova.

Barton je umro 1984., u 58. godini života.

1938. - Umro turski državnik Mustafa Kemal-paša Ataturk, "otac" moderne Turske, pod čijim je vođstvom, 1923., proglašena republika Turska, a on je postao njen prvi predsjednik. Tokom 18 godina vladavine proveo je najznačajnije reforme u turskoj historiji. Proklamovao je jednakost svih građana, provodio agrarnu reformu, donio savremene zakone, reformisao jezik i pravopis, ukinuo kalifat, dao izborno pravo ženama... Jedan je od tvoraca Balkanskog saveza 1934. godine.

1959. - Rođen Slavko Juraga, hrvatski pozorišni, televizijski i filmski glumac.

1970. - Lansirana svemirska letjelica (Mjesečeva sonda) Lunohod 1.

1974. - Rođena Kristina Kovač, srbijanska pjevačica i kompozitorica. Kćerka je poznatog kompozitora Kornelija Bate Kovača, čiji je muzički talent i naslijedila te je još kao devojčica učila da svira klavir, a komponovala kao tinejdžerka.

Popularnost je stekla tokom devedesetih godina prošlog vijeka, kada je sa sestrom Aleksandrom osnovala R&B sastav „K2“. Bila je članica žirija u prvoj sezoni muzičkog šou programa X Factor Adria.

1997. – Bosanskohercegovački reditelj Ademir Kenović i njegov film "Savršeni krug“ osvojili nagrade na prestižnom Međunarodnom Filmskom Festivalu u Tokiju. U konkurenciji za glavnu nagradu takmičilo se 13 filmova, ali je žiri na kraju odlučio da Tokyo Grand Prix dobiju dva filma: bh. “Savršeni krug” i njemački film “Jenseits der Stille”. Ademir Kenović je osvojio i nagradu za najboljeg reditelja.

2007. - Preminuo američki pisac Norman Majler (Mailer), dvostruki dobitnik Pulicerove nagrade. Kada je stupio na književnu scenu svojim prvim romanom «Goli i mrtvi», imao je samo 25 godina, ali je odmah postao slavan. Poznat je i po pisanju biografija javnih ljudi, poput Pabla Pikasa (Picasso), Muhameda Alija (Muhammad), Merilin Monro (Marilyn Monroe)...

2008 - Umrla južnoafrička pjevačica i svjetski simbol borbe protiv aparthejda Mirijam Makeba (Miriam), poznata kao "Mama Afrika" i "kraljica afričke muzike".

2011. - Umro Petar Kralj, srbijanski i regionalni glumac. Tokom karijere odigrao je više od 200 uloga u filmovima i tv-serijama, a na pozorišnim daskama glumio je više od tri hiljade puta. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima najveće srbijanske glumačke pozorišne nagrade „Dobričin prsten“, te nagrade za životno djelo „Pavle Vujisić“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.