OŠTRE KRITIKE

Zaposleni u institucijama EU pisali Fon der Lejen: "Dajete odriješene ruke ubrzanju i legitimitetu ratnog zločina u Pojasu Gaze"

U pismu se upozorava da EU "gubi svaki kredibilitet i poziciju poštenog, pravičnog i humanističkog posrednika" i šteti svojim međunarodnim odnosima

Ursula fon der Lejen. Twitter

H. J. I.

21.10.2023

Brojni uposlenici institucija EU uputili su pismo predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lejen (von der Leyen). 

U pismu koje je prikupilo 842 potpisa, izražavaju bijes zbog njenog stava o sukobu Izraela i Hamasa. 

"Odriješene ruke"

U pismu u komisija se optužuje da je dala "odriješene ruke ubrzanju i legitimitetu ratnog zločina u Pojasu Gaze".

- Oštro osuđujemo nesrazmjernu reakciju izraelske vlade protiv 2,3 miliona palestinskih civila zarobljenih u pojasu Gaze. Mi jedva prepoznajemo vrijednosti EU u prividnoj ravnodušnosti koju je proteklih dana pokazala naša Institucija prema tekućem masakru civila u Pojasu Gaze - navodi se u pismu.

U pismu se upozorava da EU "gubi svaki kredibilitet i poziciju poštenog, pravičnog i humanističkog posrednika" i šteti svojim međunarodnim odnosima, kao i da rizikuje sigurnost osoblja EU.

Dvostruki standardi

- Ožalošćeni smo zbog patentnog prikaza dvostrukih standarda koji blokadu (vode i goriva) koju je Rusija sprovodila nad ukrajinskim narodom smatra aktom terora, dok je identičan čin Izraela protiv naroda Gaze potpuno zanemaren - navodi se u pismu.

Potpisnici su iz širokog spektra zemalja EU, uključujući Irsku.

- Ne možemo ostati nijemi posmatrači kada Institucija koju predstavljate kao predsjednik ne samo da nije bila u stanju zaustaviti palestinsku tragediju koja se desetljećima odvijala potpuno nekažnjeno, već se čini da svojim nedavnim nesretnim postupcima ili pozicijama daje odriješene ruke ubrzanju i legitimitetu ratnog zločina u Pojasu Gaze - navodi se.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.