"AVAZ" OTKRIVA

Novo suđenje Ramelu Jusufiju i Nejri Jusufović u Sarajevu: Makro i prostituka optuženi za oružano razbojništvo

S njima u grupi bili su Evelina Mešanović, Alen Krtičić i Fatima Šabanović

Ramel Jusufi i Nejra Jusufović. Avaz

8.7.2024

Ramel Jusufi i Nejra Jusufović, koji su pravosnažno osuđeni za organiziranje prostitucije u Sarajevu, ponovo su se našli na optuženičkoj klupi.

Sarajevski makro i prostituka, zajedno s Evelinom Mešanović, koja je također svjedočila da je davala seksualne usluge za novac, te Alen Krtičić i Fatima Šabanija, terete se razbojništvo koje se desilo 2019. godine na Ilidži.

Udarci nogama

Suđenje u ovom predmetu počelo je protekle sedmice pred Vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu kojim predsjedava sudija Ismar Jukić.

Prema navodima iz optužnice koja je pročitana, događaj se desio 20. januara 2019. u stanu koji su koristili Rusmin Jahić i Sanela Čolo u ulici Pijačna na Ilidži.

Jusufi i ostali su optuženi da su u sastavu grupe, prema prethodnom dogovoru, uz upotrebu pištolja, u namjeri za sticanjem protivpravne imovinske koristi, oko 01:40 sati sačekali Harisa Garapliju da izađe iz zgrade, te ga uvukli u haustor i odveli do stana, zatraživši od njega da pozvoni na vratima.

Kada je Sanela Čolo otvorila vrata, ušli su u unutrašnjost, gdje su Fatima Šabanija, Alen Krtičić i Ramel Jusifi, držeći pištolje, fizički napali Džejnu Husić koja je bila u stanu.

Prema navodima iz optužnice, Fatima Šabanija je pištoljem po glavi udarila Džejnu, dok su je Ramel Jusufi, Nejra Jusufović i Evelina Mešanović udarali više puta stisnutim pesnicama i nogama u predjelu glave i cijelog tijela.

Novac i mobiteli

Nakon toga su uzeli Džejnin ženski novčanik u kojem su bili lična karta, bankovna kartica i 600 KM u raznim apoenima. Džejni Hujić i Rusminu Jahiću su oteli i mobilne telefone.

Optužene u ovom predmetu brane advokati Amir Hadžić, Senad Pizović, Omar Mehmedbašić, Dijana Hasić-Kamerić i Elma Arnautović.

U sudu BiH se protiv Ramela Jusufija, Nejre Jusufović, Eveline Mešanović i Harisa Garaplije, te još četiri osobe vodi postupak zbog stavljanja u promet krivotvorenih novčanica. Pojedini optuženi su već sklopili sporazum o priznanju krivice.

Izdržavaju kaznu

Zbog organizovanog kriminala i navođenja na prostituciju te drugih djela presudom Vrhovnog suda FBiH Ramel Jusufi je 2023. osuđen na 10 godina i 10 mjeseci zatvora, dok je Nejra osuđena na 11 godina i 10 mjeseci zatvora, te se oni nalaze na izdržavanju kazne. Emiru Šušiću potvrđena je ranije izrečena kazna od tri godine i devet mjeseci zatvora, dok je Alenu Krtičiću ukinuta presuda za trgovinu drogom i vraćena na novo suđenje.

150 eura po mušteriji

Evelina Mešanović je 2021. godine, svjedočeći o tome da je 2017. godine, sa 17 godina, počela da pruža seksualne usluge, navela da ju je u svijet prostitucije uvela optužena Nejra Jusufović. Na Internet porno stranici “City of love” imala je svoj profil te kazala da joj je Nejra nalazila mušterije. Po mušteriji je dobijala 150 eura, te je dio davala Nejri.

Prema navodima iz optužnice, Fatima Šabanija je pištoljem po glavi udarila Džejnu

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.