PORUKA IZ ANKARE

Erdoan: Turska spremna da preuzme ulogu posrednika između Izraela i Palestine

Uništavanje Gaze, bombardovanje džamija i ubijanje nevine djece, žena, staraca i civila nikada ne mogu biti prihvatljivi, rekao je turski predsjednik

Erdoan: Pozvao na primirje. Anadolija

Anadolija

9.10.2023

Ankara je spremna da preuzme posredničku ulogu u trenutnim izraelsko-palestinskim tenzijama, izjavio je večeras turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), javlja Anadolu.

- Želim kazati da je Turska spremna za bilo kakvu vrstu posredovanja, uključujući razmjenu zatvorenika, ako to dvije strane zatraže - rekao je Erdoan nakon sastanka vlade u turskoj prijestolnici Ankari.

Turska također poziva Izrael da prestane s bombardiranjem palestinskih područja i poziva Palestince da prestanu sa uznemiravanjem civilnih područja u Izraelu.

- Uništavanje Gaze zračnim i kopnenim napadima, bombardovanje džamija i ubijanje nevine djece, žena, staraca i civila nikada ne mogu biti prihvatljivi - naglasio je.

Turska također vrši neophodne pripreme za isporuku humanitarne pomoći koja je potrebna ljudima u Pojasu Gaze, dodao je Erdoan, podsjetivši na napade izraelskih zračnih napada i uništavanje infrastrukture.

Ranije danas Erdoan je imao odvojene telefonske razgovore o najnovijoj situaciji u regionu sa izraelskim čelnikom Isakom Herzogom i palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abasom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.