NAJAVIO PREDSJEDNIK

Poljska će avionima evakuirati svoje državljane iz Izraela

Vojnici iz specijalnih postrojbi osigurat će zaštitu pri ukrcaju i sigurnost u avionu

Poljsko ratno zrakoplovstvo će u Izrael poslati nekoliko transportnih aviona. Twitter

H. J. I.

8.10.2023

Poljska će evakuirati svoje državljane iz Izraela zračnim putem nakon tamošnjih velikih napada Hamasa, najavio je predsjednik Andrzej Duda, naglasivši i da strahuje od novog vala migranata prema Evropi.

Poljsko ratno zrakoplovstvo će u Izrael poslati nekoliko transportnih aviona. 

- Vojnici iz naših specijalnih postrojbi osigurat će zaštitu pri ukrcaju i sigurnost u avionu - napisao je Duda na Twitteru. 

Ministarstvo vanjskih poslova u Varšavi govori o "vrlo ozbiljnoj situaciji" i apelira na poljske državljane u Izraelu da pažljivo slijede upute lokalnih vlasti. Duda je ranije u nedjelju rekao da nasilje između Hamasa i Izraela koristi Rusiji jer odvraća međunarodnu pažnju s ruske agresije, a moglo bi rezultirati i novim migrantskim pritiskom na Evropu.

- To sigurno koristi Rusiji i ruskoj agresiji na Ukrajinu. Odvraća međunarodnu pažnju... Ali iznad svega, bojim se da će to na nesreću uzrokovati dodatni migrantski pritisak na Evropu - kazao je u intervjuu. 

- Imat ćemo vjerojatno novi val migranata s Bliskog istoka koji će pogoditi Evropu... Naša sigurnost, zaštita poljskih granica, ali i granica EU i Šengena postaje još važnija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.