NA DANAŠNJI DAN

Rođen Džin Keli, slavni holivudski glumac i plesač

Film „Pjevajmo na kiši“, prema mišljenju mnogih filmskih djelatnika i kritičara, najuspješniji je mjuzikl svih vremena

Džin Keli. sr.puntomarinero.com

23.8.2023

Na današnji dan, 1912. godine, u Pitsburgu je rođen Džin Keli (Gene Kelly), slavni holivudski glumac, plesač, pjevač, koreograf i režiser. Najpoznatiji je po ulogama u nekad najgledanijem filmskom žanru - mjuziklu.

Iako je Keli je diplomirao ekonomiju i novinarstvo na Univerzitetu u Pitsburgu, posao instruktora plesa, kojim se izdržavao tokom studija, utjecao je i na njegovu profesionalnu orijentaciju, pa se početkom tridesetih godina definitivno odlučio za poziv plesača.

Plesačku i koreografsku karijeru započeo je 1938. na Brodveju, nastupajući kao zborist u mjuziklu. Stekavši ubrzo ugled kao vrstan koreograf i plesač u uspješnim predstavama, 1942. godine, dobija uloge i u filmovima.

„Pjevajmo na kiši“

Glavne uloge u muzičkoj komediji o peripetijama američkog slikara "Amerikanac u Parizu" i muzičkom filmu "Pjevajmo na kiši" vinule su Kelija u zvjezdano holivudsko nebo, a svojim izgledom, glasom, spontanom glumom i akrobatikom svog plesa osvojio je simpatije publike.

Film „Pjevajmo na kiši“, koji je premijerno prikazan 27. marta 1952. godine, prema mišljenju mnogih filmskih djelatnika i kritičara, najuspješniji je mjuzikl svih vremena.

Američka filmska akademija nagradila je Kelija, 1951. godine, Oskarom za doprinos filmskoj koreografiji. Od 1956. Keli se i samostalno bavio režijom muzičkih filmova od kojih su najuspješniji "Poziv na ples" i "Hello Dolly".

Preminuo je 2. februara 1996. godine, od posljedica moždanog udara.

Međunarodni dan sećanja na trgovinu robljem i njenu zabranu. mimladi.hr

Međunarodni dan sećanja na trgovinu robljem i njenu zabranu

Danas se obilježava Međunarodni dan sjećanja na trgovinu robljem i njenu zabranu. Ustanovljen je 23. avgusta 2004. godine od Ujedinjenih nacija, u znak sjećanja na početak pobune zarobljenih Afrikanaca na otoku Santo Domingo, današnji Haiti, gdje su prije 215 godina, crni robovi organizirali ustanak koji je bio značajan za ukidanje trgovine crnim robljem. Više od 10 milona stanovnika afričkog kontinenta bili su žrtve trgovine robljem, kada su kao robovi dovezeni u Južnu i Sjevernu Ameriku.

Premda je službeno ukinuto, robovanje kao pojava nije nestalo, jer još postoje razni oblici prisilnog rada koji su rašireni u Africi. Tako je u Mauritaniji ropstvo zemljoradničkog stanovništva službeno ukinuto tek 1981. godine. Ali, u nekim krajevima još postoje “gospodari” koji smatraju kako imaju punu vlast nad svojim robom, kako ga mogu posuditi, unajmiti i prodati.

Na Obali Slonovače uvriježila se sve donedavno pojava djece-robova, koji su radili na plantažama kakaa i kafe. Tu djecu-robove vlasnicima plantaža unajmljivale su siromašne porodice.

Rudolf Valentino. bbc.co.uk

97. godišnjica smrti glumca Rudolfa Valentina

Godine 1926., na današnji dan, u Njujorku je preminuo holivudski glumac i zavodnik Rudolf Valentino (Rudolph), najpopularnija filmska zvijezda početkom 20. vijeka. Njegova iznenadna smrt u 31. godini zatekla je sve, te izazvala masovnu histeriju, posebno ženske publike.

Valentino je rođen 6. maja 1895., u Kastelaneti, u Italiji. Otac mu je preminuo kad je Rudolf imao 11 godina, a kad je navršio 18, odselio se s majkom u SAD, u Njujork, radeći razne poslove, uključujući i baštovanstvo i konobarisanje, kako bi preživjeli.

Zbog neimaštine je napustio Njujork i priključio se pozorišnoj trupi s kojom je nastupao u mjuziklu širom zapadne obale SAD, a potom je otišao u Los Anđeles, gdje je radio kao žigolo, odnosno zarađivao kao "taksi plesač", tj. plesni partner ženama koje na "plesove" nisu htjele ići same, ali je uporedo tražio uloge u filmovima.

Ogromna popularnost

Ispočetka se pojavljivao u malim ulogama i to uglavnom likovima "latino negativaca". Prvu glavnu ulogu ostvario je u nijemom filmu "Četiri jahača apokalipse", 1921. godine, a scena u kojoj njegov lik pleše tango preko noći mu je donijela status holivudske senzacije.

Uskoro, nakon što je premijerno prikazan romantični film "The Sheik", u kojem je glumio glavnog lika, Valentino preko noći postiže ogromnu popularnost. Taj film je u samo prvoj godini prikazivanja zaradio milion dolara, postavši jedan od najunosnijih filmova tog doba. Osim toga, "The Sheik" je od Valentina napravio seks simbola. Žene svih uzrasta širom svijeta “poludjele” su za njegovim "egzotičnim" izgledom i prodornim pogledom.

Seks simbol

Rudolf nije bio sretan zbog imidža koji mu je napravio film "The Sheik", ali je usljed dugova bio prisiljen da prihvati ulogu u nastavku filma, koji ga je potvrdio njegov status seks simbola. Nastavak, naslova "The Son of The Sheik", doživio je očekivani uspjeh na blagajnama kina 1926. godine. Žene su i dalje za njim ludjele, a muškarci su počeli oponašati njegovu frizuru koja je dobila ime "vaselino".

Dok je snimao nastavak “The Sheika”, Valentino je bio lošeg zdravstvenog stanja, te je samo mjesec nakon premijere preminuo, 23. avgusta 1926. godine. Uzroci smrti bili su upala slijepog crijeva i pucanje čira.

Na ulici ispred njujorškog pogrebnog doma tog “dana kada je Holivud plakao", kako su mediji nazvali dan glumčeve smrti, sakupilo se više od 100.000 ljudi koji su htjeli da se oproste od slavnog glumca. Valentinovo tijelo vozom je poslato natrag u Holivud, gdje je sahranjen. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.