UPRKOS ZAHTJEVIMA

Potpuni haos u Francuskoj, hapšenja i pljačke: Makron ipak ne uvodi vanredno stanje

Osudio je nasilje "najoštrije moguće", dodajući da je "trenutna situacija neprihvatljiva i neopravdana"

Emanuel Makron. Printscreen

H. J. I.

30.6.2023

U Parizu su se nastavili sukobi između policije i demonstranata, a uhapšeno je više od 400 osoba. Radnje su opljačkane, a automobili zapaljeni uprkos snažnom prisustvu policije.

Francuska je rasporedila 40.000 policajaca širom zemlje, ali to nije spriječilo izbijanje nasilja. U Parizu su demonstranti razbijali i pljačkali radnje.

Policajac optužen za dobrovoljno ubistvo

Neredi su počeli u utorak nakon što je policajac ubio 17-godišnjeg mladića alžirsko-marokanskog porijekla, Nahela M, dok se odvozio od saobraćajne kontrole. Policajac koji je upucao Nahela izvinio se porodici. Optužen je za dobrovoljno ubistvo, a njegov advokat tvrdi da je "utučen".

Većina u Parizu se smirila do pet jutros, izvještavaju lokalni mediji. Le Monde javlja da su neke ulice pretrpjele ozbiljnu štetu, posebno u sjeverozapadnom predgrađu Nantere.

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) sazvao je jutros hitan krizni sastanak zbog nereda koji su zahvatili Francusku.

Sastanak je došao u trenutku kad desni i krajnje desni političari zahtijevaju proglašenje vanrednog stanja.

"Neprihvatljiva eksploatacija smrti adolescenta"

Ipak, do toga nije došlo. Nakon sastanka, Makron je dao kratku izjavu za javnost u kojoj je rekao da je smrt mladog Nahela M. "instrumentalovana" te je osudio "neprihvatljivu eksploataciju smrti adolescenta".

Osudio je nasilje "najoštrije moguće", dodajući da je "trenutna situacija neprihvatljiva i neopravdana". Nije proglasio vanredno stanje, ali je najavio niz mjera usmjerenih protiv suzbijanja nasilja.

Vanredno stanje daje posebne ovlasti vlastima kada se smatra da su institucije zemlje "pod prijetnjom". To omogućuje vladi da uvede policijski sat, zabrani okupljanja i javne događaje.

Razmjeri uništenja koje je vidljivo danas širom Francuske vjerovatno će pojačati pozive za proglašenje vanrednog stanja, pišu pariški mediji. Potpredsjednik Senata već je saopštio da bi neproglašavanje vanrednog stanja bila "greška".

No francuska vlada mogla bi biti oprezna prema koraku za koji nema puno presedana. Vanredno stanje proglasio je predsjednik Žak Širak tokom nereda u predgrađima 2005. godine. Tada je ta mjera bila proglašena prvi put u 50 godina.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.