ODGAĐA SE

Neće se glasati za kandidaturu Švedske u NATO: Mađarski parlament odbio prijedlog

Švedska uživa snažnu podršku drugih članica, uključujući Sjedinjenih Država, ali Turska i Mađarska su do sada blokirale ratifikaciju

Švedska hoće u NATO. Printscreen

N. Aj.

29.6.2023

Mađarski parlament odbio je prijedlog da se za narednu sedmicu zakaže glasanje o ratifikaciji članstva Švedske u NATO-u, rekao je danas poslanica opozicione Demokratske koalicije (DK).

Nakon zatvorene sjednice odbora, Agnes Vadai za Reuters je rekla da poslanici vladajućih stranaka Fidesz i Demohrišćanske narodne stranke na panelu za utvrđivanje dnevnog reda nisu podržali stavljanje glasanja na dnevni red za plenarnu sjednicu sljedeće sedmice.

Švedska je na samitu Alijanse od 11. do 12. jula postavila svoj cilj na formalno pristupanje NATO-u i dok uživa snažnu podršku drugih članica, uključujući Sjedinjenih Država, Turska i Mađarska su do sada blokirale ratifikaciju, navodi Reuters.

- Premijer Viktor Orban ide u tandemu sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan) ignorirajući mađarski suverenitet i… razbijajući jedinstvo NATO-a. Kako danas stoji, neće biti ratifikacije prije samita NATO-a - rekla je Vadai.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.