MOSKVA

Rusija po prvi put objavila da je oborila britanski dugometni projektil

Moskva je u nedjelju saopćila da je Ukrajina upotrijebila rakete za napad na industrijska mjesta u gradu Lugansku

Rusija izdala saopćenje. Fena

FENA

15.5.2023

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je prvi put u ponedjeljak da je oborilo projektil dugog dometa 'Storm Shadow' koji je Ukrajini isporučila Britanija, koja je prošle sedmice objavila da ih je isporučila.

Ministarstvo je u svom dnevnom brifingu o sukobu u Ukrajini saopćilo da je oborilo krstareću raketu, kao i rakete HIMARS i HARM manjeg dometa američke proizvodnje. Reuters nije mogao provjeriti te izvještaje.

Britanija je prva zemlja koja je javno snabdijela Kijev krstarećim projektilima dugog dometa, što će omogućiti ukrajinskim snagama da pogode ruske vojnike i skladišta snabdijevanja daleko iza linija fronta dok priprema veliku kontraofanzivu.

Moskva je u nedjelju saopćila da je Ukrajina upotrijebila rakete za napad na industrijska mjesta u gradu Lugansku na istoku Ukrajine koji je pod ruskom kontrolom.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u ponedjeljak da Rusija na odluku Britanije da isporuči rakete gleda "izuzetno negativno".

- Britanija tvrdi da je na čelu zemalja koje nastavljaju da 'upumpavaju' oružje u Ukrajinu - izjavio je on na telekonferenciji za novinare, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.