PROBLEMI

Ako Kongres ne podigne gornju granicu duga: SAD bi do 1. juna mogle ostati bez gotovine

Sat otkucava, naglasio je Mekkarti

Jelen: Pozvala Kongres da djeluje što prije. BBC

A. O. / BBC

2.5.2023

Ministrica finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) upozorila je Sjedinjene Američke Države da bi mogle ostati bez gotovine do prvog juna ako Kongres ne uspije podići ili suspendirati gornju granicu duga.

To bi predstavljalo da Vlada nije u mogućnosti pozajmiti novac, dok je gornja granica podizana, produžena ili revidirana 78 puta od 1960. godine.

Jelen je jučer pozvala Kongres da djeluje što prije.

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) sazvao je sastanak kongresnih lidera vezano za to pitanje, a koji bi se trebao održati 9. maja, prenosi BBC.

U Predstavničkom domu Repuplikanci su zahtijevali drastično smanjenje potrošnje i poništavanje nekih aspekata agende predsjednika Džo Bajdena.

Predsjednik se nalazi pod sve većim pritiskom poslovnih grupa - uključujući Kongresnu komoru SAD-a, da razgovaraju o prijedlozima republikanaca.

Bez mogućnosti pozajmice

Bankrot, koji bi bio prvi u historiji SAD-a, mogao bi uzdrmati globalna finansijska tržišta i srušiti povjerenje u SAD kao globalnog poslovnog partnera. Stručnjaci su upozorili da bi nepodizanje gornje granice duga moglo dovesti i do recesije SAD-a i do povećanja nezaposlenosti.

To bi također značilo da SAD ne bi bile u mogućnosti da pozajmljuju novac za isplatu plata državnih službenika i vojnog osoblja, čekove socijalnog osiguranja ili za druge obaveze, kao što su plaćanja odbrambenim izvođačima.

Čak bi i vremenske prognoze mogle biti pogođene, jer se mnogi oslanjaju na podatke iz Nacionalne meteorološke službe koju finansira federalna jedinica.

Zastoji u granicama 

U pismu članovima Kongresa u utorak, Jelen je rekla da "iz prošlih zastoja u granicama duga naučili smo da čekanje do posljednjeg trenutka da se obustavi ili poveća limit duga može nanijeti ozbiljnu štetu poslovanju i povjerenju potrošača, podići kratkoročno troškovi zaduživanja za poreske obveznike i negativno utječu na kreditni rejting SAD-a."

Također, dodala je kako je nemoguće sa sigurnošću znati kada će tačno SAD ostati bez gotovine. Sa republikanske strane, predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin Mekkarti (McCarthy) optužio je predsjednika Bajdena da je "odbio da radi svoj posao" i da "prijeti da će naciju uvući u dug".

- Sat otkucava. Nakon tri mjeseca neaktivnosti Bidenove administracije, Dom je postupio, a u Senatu se nalazi nacrt zakona koji bi stavio rizik od neizvršenja obaveza. Senat i predsjednik moraju početi raditi - i to uskoro - naglasio je Mekkarti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.