JAN LIPAVSKI

Češki ministar vanjskih poslova nazvao Lavrova "klovnom"

usija je teroristička država, a njeni lideri su pred međunarodnim tribunalom, dodao je on

Jan Lipavski. Printscreen

FENA

27.4.2023

Ministar vanjskih poslova Češke Jan Lipavski (Lipavsky) oštro je odgovorio na komentare njegovog ruskog kolege Sergeja Lavrova nakon objavljivanja intervjua s češkim predsjednikom Petrom Pavelom. 

Nakon Pavelovog tvita u utorak u kojem je napisao da "Kina nema razloga da igra ulogu mirotvorca" i da joj "ide u korist da oslabi Zapad", Lavrov je kasnije rekao da takve riječi nisu primjerene "normalnom političkom predstavniku”.

Lavrov je "klovn", napisao je kasnije na Twitteru Lipavski, Lavrovljev češki kolega. Rusija je teroristička država, a njeni lideri su pred međunarodnim tribunalom, dodao je on.

Reagovao je i Pavel, rekavši u srijedu da ruski zvaničnici često pribjegavaju lažima i da je besmisleno komentarisati Lavrovljeve riječi, prenio je Češki radio.

Češka je dugo bila u zavadi sa Rusijom, izuzetak je bivši predsjednik i veliki prijatelj predsjednika Vladimira Putina, Miloš Zeman. Ali od početka rata u Ukrajini, svi viši državni čelnici stali su na stranu ratom razorene zemlje.

Češka je sada uvela svoju listu sankcija.

- Patrijarh Kiril je na listi sankcija upravo zato što se vjera ne može koristiti da se opravdaju zločini koje su počinili ruski vojnici u Ukrajini - napisao je Lipavski na Twitteru u srijedu, prenosi danas EurActiv.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.