RAZGOVOR O PODRŠCI

Zelenski danas putuje u Veliku Britaniju na sastanak sa premijerom Sunakom

Zelenski je od početka ruske agresije samo jednom napustio Ukrajinu kada je otišao u SAD

Sunak je posjetio Ukrajinu u novembru. Sky News

A. K.

8.2.2023

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Zelensky) danas će putovati u Veliku Britaniju kako bi se sastao sa premijerom Rišijem Sunakom (Rishi), javlja Sky News.

Vojna oprema

Ovo je njegova prva posjeta Velikoj Britaniji otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru prošle godine. Zelenski je od tada je samo još jednom napustio Ukrajinu, kada je otišao u SAD i svratio u Poljsku pri povratku pred Božić.

Zelenski i Sunak će razgovarati o podršci Ujedinjenog Kraljevstva Ukrajini, počevši od “trenutnog porasta” vojne opreme koju Ujedinjeno Kraljevstvo šalje u zemlju.

Hrabrost i odlučnost

- Posjeta predsjednika Zelenskog Velikoj Britaniji svjedoči o hrabrosti, odlučnosti i borbi njegove zemlje, kao i o neraskidivom prijateljstvu između naše dvije zemlje. Od 2014. godine Ujedinjeno Kraljevstvo pruža vitalnu obuku ukrajinskim snagama, omogućavajući im da brane svoju zemlju, štite svoj suverenitet i bore se za svoju teritoriju. Ponosan sam što ćemo danas proširiti tu obuku sa vojnika na marince i pilote borbenih aviona, osiguravajući da Ukrajina ima vojsku sposobnu da brani svoje interese u budućnost - izjavio je ovom prilikom Sunak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.