STRANA LIČNOST GODINE

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski: Heroj slobodnog svijeta

Volodimir Zelenski pokrenuo je svijet na način koji nismo vidjeli decenijama

Zelenski: Treba mi municija, a ne prijevoz. AP

Piše: D. Hadžović

31.12.2022

Odlukom Uredničkog kolegija „Dnevnog avaza“ za stranu ličnost godine izabran je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.




Simbol otpora

Zelenski, komičar koji je postao političar i koji je izabran da vodi Ukrajinu 2019. godine, od početka ruske invazije 24. februara neprekidno radi na tome da inspirira otpor svoje zemlje i pojača međunarodnu podršku Ukrajini.

Postao je simbol otpora ne samo Ukrajine, koja se herojski brani od ruske agresije, nego i cijelog onog dijela čovječanstva koji vjeruje u vrijednosti slobode, demokratije i otvorenog društva.

Volodimir Zelenski pokrenuo je svijet na način koji nismo vidjeli decenijama te civilizaciju utopljenu u materijalizam podsjetio da i dalje postoje vrijednosti za koje vrijedi i život dati te da postoje istinski lideri koji su u stanju nadahnuti stotine miliona ljudi.


Do pobjede

“Treba mi municija, a ne prijevoz”, rečenica je koja najbolje simbolizira karakter Zelenskog i njegovu vladavinu. Izgovorio ju je kao odgovor na ponudu SAD da ga evakuiraju iz Kijeva, što je on s gnušanjem odbio, u trenucima kada je i dalje postojala realna opasnost da bi ruska vojska mogla umarširati u Kijev.

Nekoliko mjeseci poslije Ukrajina i dalje nije pobjednik u ratu, ali je Rusija već sada gubitnik. Umjesto munjevitog ulaska u Kijev, rušenja Zelenskog i preuzimanja zemlje, kao što je bio plan, Putinova mašinerija zla spala je na očajnički pokušaj da sačuva proruske pobunjeničke teritorije na istoku zemlje, suočena s nekoliko teških poraza od ukrajinske vojske.

Upravo herojski, nadahnuti stav Zelenskog i spremnost Ukrajinaca da brane svoju zemlju ujedinili su civilizirani svijet oko zajedničkih vrijednosti i spoznaje da je rat u Ukrajini rat svih nas, rat za našu civilizaciju, demokratiju i slobodu nasuprot kojih stoji autokratski mrak u kojem ne važe nikakve vrijednosti i pravila, osim zakona sile koju provodi veliki i neupitni vođa.


Bivši komičar

Volodimir Oleksandrovič Zelenski rođen je 25. januara 1975. godine. Prije političke karijere bio je komičar. Zelenski je na predsjedničkim izborima 2019. s više od 73 posto glasova pobijedio Petra Porošenka, petog predsjednika Ukrajine. Mandat mu je počeo 20. maja 2019. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.