ISKAZALI NEZADOVOLJSTVO

Kinesko ministarstvo poručilo Britaniji: Morate prekinuti odnose s Tajvanom

Kina je organizirala vojne vježbe blizu Tajvana u avgustu nakon posjete predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nensi (Nancy) Pelosi Taipeiju

Kina polaže pravo na demokratski Tajvan. TWITTER

A. O.

7.11.2022

Ministarstvo vanjskih poslova Kine danas je saopćilo da Velika Britanija mora prekinuti svaki oblik službene komunikacije s Tajvanom.

Reakcija ministarstva stiže nakon što je objavljeno da britanski ministar Greg Hends (Hands) namjerava posjetiti spomenuti otok.

Kina polaže pravo na demokratski Tajvan i oštro se protivi bilo kakvoj službenoj interakciji između Taipeija i stranih vlada jer smatra da to predstavlja potporu odvojenosti Tajvana od Kine.



Prekinuti oblik

- Pozivamo britansku stranu da prekine bilo kakav oblik službene trgovine s Tajvanom i prestane slati pogrešne signale separatističkim snagama za neovisnost Tajvana. Tajvanske vlasti moraju prestati surađivati sa stranim silama - rekao je Zao (Zhao) Lijian, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, a prenosi Reuters.

Podsjetimo, britanski ministar trgovine Greg Hends se namjerava ove sedmice tokom dvodnevne posjete Tajvanu sastati s predsjednicom Tsai Ing-ven (Ing-wen) i biti sudomaćin 25. godišnjih trgovinskih pregovora Ujedinjenog Kraljevstva i Tajvana.

- Lična posjeta Tajvanu jasno pokazuje britansku predanost jačanju trgovinskih veza Ujedinjenog Kraljevstva i Tajvana. Poput Britanije, Tajvan je zagovornik slobodne i poštene trgovine - stoji u saopćenju njegoog ureda.

Hends će se također sastati s tajvanskom ministricom trgovine Vang Mei-hua (Wang).


Odnosi između Britanije i Tajvana

Tajvansko ministarstvo gospodarstva odbilo je komentirati njegovu posjetu i navelo da su sastanci koje dogovara zatvoreni za medije.

Tajvan smatra Britaniju demokratskim partnerom i ohrabren je zabrinutošću Londona zbog nedavnih kineskih vojnih vježbi blizu otoka i podrškom Britanije da Tajvan sudjeluje u međunarodnim organizacijama iz kojih je otok isključen zbog otpora Kine.

Kao i Tajvan, Britanija se želi pridružiti Sveobuhvatnom i progresivnom sporazumu za transpacifičko partnerstvo (CPTPP). Članice su se u februaru složile da Britanija može nastaviti sa svojim zahtjevom za članstvo, pošto je u potrazi za novim trgovinskim odnosima nakon izlaska iz Evropske unije. I Kina je uputila zahtjev za članstvo u CPTPP-u.

Britanija nema službene diplomatske veze s Tajvanom, ali njeguju bliske ekonomske i neformalne odnose, a Britanija ima de facto ambasadu u Taipeiju. Zapadni političari i drugi dužnosnici pojačali su svoje posjete Tajvanu usprkos bijesu Pekinga.

Kina je organizirala vojne vježbe blizu Tajvana u avgustu nakon posjete predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nensi (Nancy) Pelosi Taipeiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.