PREKINUTA NAGAĐANJA

Novi britanski premijer objavio da seli sa porodicom u Downing Street 10

Usto Riši Sunak i njegova supruga Akshata Murti (Murty), roditelji dvoje djece, među najbogatijim su Britancima i vlasnici su nekoliko raskošnih zdanja u Engleskoj i Londonu

Riši Sunak. CNN

H. J. I.

27.10.2022

Novi britanski premijer Riši Sunak (Rishi) i njegova porodica uselit će se ulicu Downing na broju 10, tradicionalnu rezidenciju britanskog premijera, objavila je vlada nakon velike znatiželje javnosti.

Nagađanja o tome krenula su u utorak pošto je Sunak svoj prvi javni govor kao premijer ispred Downing Streeta 10 održao sam. To je suprotno običaju da novi premijeri ili premijerke prve nastupe ispred rezidencije imaju s članovima porodice.


Sunak i supruga među najbogatijim Britancima

Usto Riši Sunak i njegova supruga Akshata Murti (Murty), roditelji dvoje djece, među najbogatijim su Britancima i vlasnici su nekoliko raskošnih zdanja u Engleskoj i Londonu.

Sve je to potaknulo nagađanja da se porodica neće useliti u mnogo skromniji Downing Street. Vlada je to demantirala. 

- Uselit će se baš na broj 10 - kazala je glasnogovornica.

Downing Street broj 10 sjedište je britanske vlade i službena rezidencija premijera, ali nekoliko posljednjih -  Toni Bler (Tony Blair), Gordon Braun (Brown), David Kameron (Cameron), Teresa Mej (Theresa May) i Boris Džonson (Johnson), zapravo su s porodicama živjeli u susjednoj kući, na broju 11, gdje je inače sjedište ministra finansija, ali je i mnogo prostraniji stambeni prostor.


Neće renovirati

Glasnogovornica vlade ujedno je rekla da, koliko joj je poznato, novi premijer i njegova porodica nemaju namjeru renovirati prostor.

To su prošle godine učinili Boris Džonson i njegova supruga Keri na broju 11, čime su izazvali veliki politički skandal pošto je renovacija koštala 200.000 funta (više od 1,7 milijuna kuna), a to je puno više od 30.000 funta koliko je predviđeno za takve namjene. Usto je Džonson razliku htio nadoknaditi privatnim donacijama.

No Sunak se, u slučaju adaptiranja rezidencije, ne bi trebao obraćati svojim bogatim pristašama s obzirom na to da je njegovo bogatstvo procijenjeno na 730 miliiona funti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.