NA DAN NEZAVISNOSTI

Maksim Kamenjecki iz Kijeva za "Avaz": Prvi put u historiji naše zemlje da je ovo radni dan

Ja mislim, kad pogledamo sve što je poznato u medijima, to sve izgleda tako da mi liči da je to pokušaj dizanja jednog vala ponovne mržnje u Rusiji prema Ukrajini, kazao je

Kamenjecki: U Ukrajini je situacija različita u gradovima. AGENCIJE

Razgovarala: Amila Ovčina

24.8.2022

Prošlo je tačno šest mjeseci od početka invazije ruskih vojnika na Ukrajinu, a danas stanovnici Ukrajine obilježavaju Dan nezavisnosti.

Za portal "Avaza" govorio je Maksim Kamenjecki, profesor s Instituta za međunarodne odnose koji se trenutno nalazi u Kijevu. Kazao je da je u Kijevu situacija dobra kada se uporedi s drugim gradovima.


- U Ukrajini je situacija prilično različita, jer Rusi napadaju neke gradove. Danas su napali Njirvorod. To je regija Poltave, dosta daleko od granice sa Rusijom, ali to tamo su liječilišta i odmarališta. Napali su sa četiri rakete neke gradove poput Harkova, Mikolajeva i regije Sumi koji su uz granicu s Rusijom. Napadaju stalno. Granatiraju i raketiraju – tvrdi Kamenjecki za portal "Avaza".

Dodao je da sve to podsjeća na situaciju u Sarajevu kada je grad bio blokiran za vrijeme opsade.


- U Kijevu i zapadnim dijelovima Ukrajine je relativno mirno, ali to nije pravilo za sve. Borbe se vode, aktivno je ratište, a linija fronta je oko nekih 1.600 kilometara. Situacija je dosta napeta, ali mi se držimo – kazao je on za portal "Avaza".

Prokomentirao je i ubistvo Darje Dugine (Darya), koja je bila 30-godišnja kćerka glavnog ideologa Kremlja Aleksandra Dugina koja je u subotu ubijena kada je eksplodirao automobil u kojem se vozila.


Mržnja prema Ukrajini

- Ja mislim, kad pogledamo sve što je poznato u medijima, to sve izgleda tako da mi liči da je to pokušaj dizanja jednog vala  ponovne mržnje u Rusiji prema Ukrajini, zato što detalji koji su procurili u medijima ne govore to da iza ovog atentata mogla bi biti ukrajinska država. Prvo, ta osoba nije toliko bitna za Ukrajinu, jeste, ali nije bila prijatelj Ukrajine. Nikada nijedna obavještajna služba neće pustiti da saradnik te službe ide na zadatak sa djetetom. To je bezveze – rekao je on.

Dodao je da to nije državni pristup.

- Rusija je i prije ubijala svoje građane i u većim i manjim količinama. Sjetite se čečenskih ratova kad su bile barem u dva grada dignute stambene zgrade da se obnovi mržnja prema Čečenima. Još neke nesuglasice su se dogodile, jer za dva dana istrage je otkriveno, ko je, čime je išla, gdje je stanovala. To izgleda prilično čudno i mene to podsjeća na neku specijalnu operaciju koju bi mogli izvesti ruske specijalne službe. Tako da treba gledati dalje šta će biti. Naravno da će Rusi optužiti Ukrajinu. Tu nema nikakve sumnje, ali niz detalja ukazuje da to ne može biti tako - istakao je on.


Radni dan

Na pitanje kako se obilježava Dan nezavisnosti, ima li radosti u Kijevu, istakao je da radosti nema, ali ima nade da će se ipak izboriti za svoju državu i možda slaviti druge godine u boljim uvjetima i situaciji ovaj dan.

- Kod nas je ovo možda čak i prvi put u historiji naše zemlje da je ovo radni dan. Nema blagdana, iako su vlasti jučer dale preporuku da danas ne dolaze u centar grada, niti zbog posla, niti zbog proslava, da rade od kuće, putem interneta i da se čuvaju. Ono što se govorilo i u BiH je bilo "Čuvajte se". To je preporuka i naših vlasti za građane i u tim gradovima koji nisu sada pod udarima, iako već su u Kijevu danas bile dvije vazdušne uzbune – rekao je za portal "Avaza" Maksim Kamenjecki.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.