OBJAVILA AMERIČKA VOJSKA

U Siriji tokom racije uhapšen jedan od vođa terorističke grupe ISIL

Američki dužnosnici identificirali su osumnjičenog kao Hanija Ahmeda Al-Kurdija, za kojeg su rekli da je također poznat kao "Wali iz Rake"

Racija obavljena tokom noći. Agencije

E. Ć.

16.6.2022

Koalicijske snage predvođenje Sjedinjenim Američkim Državama uhapsile su jednog od vođa terorističke grupe ISIL Hanija Ahmeda Al-Kurdija u raciji koja je obavljena tokom noći u sjevernom dijelu Sirije, objavila je američka vojska.

Operacija, rekao je general vojske Majkl Erik Kurilja (Michael Erik Kurilla), šef američkog centralnog komandantstva, "pokazuje našu predanost sigurnosti regije i trajnom porazu ISIL-a."

Kurilja: Operacija pokazuje našu predanost sigurnosti regije i trajnom porazu ISIL-a.. Twitter

Američki dužnosnici identificirali su osumnjičenog kao Hanija Ahmeda Al-Kurdija, za kojeg su rekli da je također poznat kao "Wali iz Rake". Vali je drugo ime za guvernera. Raka je grad u sjevernoj Siriji koji je neko vrijeme bio de facto glavni grad Islamske države.

Upad se dogodio na sjeveroistoku Sirije, rekli su dužnosnici.

Kurilja, potvrđeno je na svom položaju u veljači, ovog mjeseca putuje po srednjoj Aziji, sastaje se s američkim diplomatima i stranim kolegama dok se upoznaje s onim što je bio jedan od Pentagonovih najviših zadataka, prenosi Washington Post.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.