INTERVJU

Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbjednost Beograd: Srbiji je u interesu da BiH ostane cjelovita

Beograd nikada ne može podržati secesiju RS jer bi istog trenutka pogazio svoju poziciju u vezi s Kosovom, kaže Dragaš

Dragaš: Nisu Palestinci „tamo negdje“. Facebook

Alen Bajramovic

prije 4 sata 6 minuta

O najvećim sigurnosnim izazovima na Balkanu, situaciji u BiH i malignom utjecaju Rusije, odnosu Srbije prema svom zapadnom susjedu i „presijecanju pupčane vrpce s Moskvom“, te integracijama regiona u EU i NATO kao jedinoj garanciji mira i napretka, za „Avaz“ govori dr. Orhan Dragaš, stručnjak za sigurnost i međunarodne odnose.

Bliski istok

Dragaš je osnivač i direktor Međunarodnog instituta za bezbjednost sa sjedištem u Beogradu i ekspert Evropske komisije za migracije i unutrašnje poslove.

Šta su trenutno najveći sigurnosni izazovi na zapadnom Balkanu?

- Mislim, prije svega, na rusku agresiju na Ukrajinu i u nešto manjoj mjeri na sukobe na Bliskom istoku. Za cijelu Evropu to su najveći bezbjednosni izazovi, ali za razliku od nas, većina Evropljana ih doživljava, s pravom, i kao svoje unutrašnje pitanje. Kod nas je i dalje široko uvjerenje da su Ukrajina, Izrael i Palestinci „tamo negdje“ i da se to nas ne tiče. Ali nas se itekako tiče kada zbog ruske invazije na Ukrajinu eksplodiraju cijene energenata - kao posljedica toga i cijene svih drugih roba - ili kad zbog blokade plovidbe kroz Crveno more, koju provode proiranski Huti, skoče cijene gotovo svega što u Evropu dolazi iz Azije. 

Kako vidite poziciju BiH? S obzirom na snagu politika koje najavljuju „razdruživanje“, postoji li dovoljno garancija da će ova država opstati?

- Politika odvajanja RS od BiH je dio ruske strategije da okupira i ovlada Ukrajinom. Putinu je svejedno gdje će na Balkanu stvari da eksplodiraju, na Kosovu ili u BiH, ko zna - možda i u Crnoj Gori. Na svim tim mjestima je mnogo investirano u snage destabilizacije, u snage koje međuetničke konflikte stavljaju iznad integracija, u ljude koji su spremni da za novac ili neke usluge ponovo pokrenu sukobe.

Neće podržati

Kao najveća u regiji, Srbija ima posebnu odgovornost. Kako vidite njenu i ulogu predsjednika Vučića? Stalna je dilema je li Srbija „bliža“ Istoku ili Zapadu.

- Vi ste u pravu, Srbija ima posebnu odgovornost u vezi s BiH, ali dodao bih i da ima najveći interes da BiH ostane cjelovita i da bude prosperitetna, što se često zanemaruje. Beograd nikada ne može da podrži secesiju RS jer bi istog trenutka pogazio svoju poziciju u vezi s Kosovom i na taj način izgubio svaki kredibilitet na međunarodnoj sceni. Aleksandar Vučić insistira na stalnom jačanju veza s RS, to je važan dio njegove politike i tako će raditi svako ko je na vlasti u Beogradu. Ali Vučića morate ozbiljno da shvatite i kad kaže da čvrsto poštuje suverenitet i integritet BiH i želi njen napredak, jer i to je jednako važan dio njegove politike.

Prepušteni sebi

Kako vidite budućnost zapadnog Balkana u kontekstu euroatlantskih integracija?

- U velikoj mjeri smo prepušteni sebi i to nimalo nije loša okolnost, jer, ako sami ne preuzmemo odgovornost za svoju budućnost, zašto bi to neko drugi radio. Što se tiče Srbije, moje uvjerenje je da ona pokazuje da je dorasla ovoj užasno kompliciranoj međunarodnoj situaciji i da donosi ispravne odluke - rekao je Dragaš.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.