PUNA PODRŠKA

Francuski zvaničnik: Naša zemlja je spremna da pruži sigurnosne garancije Ukrajini

Ostale teme uključivale su dalju vojnu, finansijsku i humanitarnu pomoć Ukrajini, kao i uključivanje šireg spektra država u antirusku koaliciju

Ukrajinski vojnici. AGENCIJE

A. O.

20.4.2022

Francuska je spremna pružiti sigurnosne garancije Ukrajini nakon završetka rata sa Rusijom.

Kako javlja dopisnik Ukrinforma, ovo je prenio Reuters, pozivajući se na savjetnika francuskog predsjednika.


Vojne zalihe

- Naša zemlja je spremna da pruži sigurnosne garancije. To bi bile vojne zalihe kako bi mogla da se izbori sa novim napadom ili, eventualno, garancije koje bi nas navele da se uključimo ako Ukrajina bude napadnuta na način na koji bismo mogli da procjenimo kako da joj pomognemo - rekao je francuski zvaničnik.

Ove garancije bi više ličile na odbrambenu klauzulu koju EU trenutno ima među svojim članicama, a ne na mehanizam odbrane sličan članu 5 NATO-a, dodao je francuski zvaničnik.

Sistem budućih međunarodnih bezbjednosnih garancija za Ukrajinu bila je jedna od tema o kojoj su u utorak razgovarali lideri Kanade, Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Njemačke, Italije, Poljske, Rumunije, Japana, EU i NATO-a.


Pomoć Ukrajini

Ostale teme uključivale su dalju vojnu, finansijsku i humanitarnu pomoć Ukrajini, kao i uključivanje šireg spektra država u antirusku koaliciju.

Podsjećamo, Rusija je 24. februara počela invaziju bez razloga na Ukrajinu. Neprijatelj je granatirao i bombardovao mirne ukrajinske gradove, mjesta i sela. Oružane snage Ukrajine, snage Teritorijalne odbrane i sav narod Ukrajine efikasno se odupiru ruskim trupama, nanoseći im velike gubitke, piše ukrinform

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.