BIO I U SIRIJI

Komentar Zapada na novog ruskog generala: Još jedan krvnik

Vodio je pohode u kojima je bilo puno civilnih žrtava, puno uništenja

A. K. / CNN

11.4.2022

Vladimir Putin i Aleksandar Dvornikov. AGENCIJE

Ruski predsjednik Vladimir Putin postavio je novog generala Aleksandra (Aleksandr) Dvornikova na čelo vojnih aktivnosti u Ukrajini.

Vojni analitičar, penzionisani general Mark Hertling, ispričao je za CNN kako izgleda historija vojne strategije generala Dvornikova.

- Iz pozicije zapovjedništva, Dvornikov je tipični ruski general. Išao je u prave škole i akademije. Imat će kontrolu nad zapadnim, središnjim i južnim vojnim okrugom. Ono što je zanimljivo, borio se u Čečenskom ratu u Groznom, a 2015. i 2016. je bio ruski general u Siriji - kazao je Hertling.


Razna priznanja

- Ovaj čovjek, dakle, ima dosta iskustva s tipom akcija kakvima svjedočimo sada u Ukrajini. Trenutno zapovijeda Južnim vojnim okrugom, gdje se nalaze Čečenija, Sjeverna Osetija, Volgograd i Krim. To područje mu je poznato, a za bivše vojne akcije je dobio razna priznanja, sam Putin mu je dao medalju - dodao je.

- Bio je neka vrsta krvnika, vodio je pohode u kojima je bilo puno civilnih žrtava, puno uništenja. Stvorio je kaos u Siriji i u Groznom. Putin će od njega očekivati vojne uspjehe prije parade u Moskvi koja će održati 9. maja - kazao je general.

Dodaje kako je pitanje hoće li u tome uspjeti jer nema dovoljno vojne snage u nekim dijelovima istočne Ukrajine.


Ko je Aleksander Dvornikov?

Javni izvori nemaju baš puno podataka o karijeri Dvornikova. Njegova biografija općenito je predstavljena na njegovom profilu na stranici Ruskog kadetskog bratstva: “Rodom iz Usurijska, na ruskom Dalekom istoku, Dvornikov je studirao na Moskovskom Višem vojnom učilištu, Vojnoj akademiji Frunze i Vojnoj akademiji Glavnog štaba.

Dvornikov je zapovijedao motoriziranim bataljonom koji je bio raspoređen u istočnoj Njemačkoj sve dok ruske trupe nisu napustile zemlju 1994. godine. Između 2000. i 2003. Dvornikov je vodio stožer divizije, a zatim je bio zapovjednik divizije u Sjevernokavkaskom vojnom okrugu. U drugoj polovici 2000-ih zapovijedao je vojskama u sibirskim i dalekoistočnim vojnim oblastima.

- Medalju Heroj Rusije dobio je najvjerojatnije za ukupni rezultat ruske kampanje u Siriji, a ne za bilo kakve osobne zasluge - rekao je vojni izvor. 

Te godine na dodjeli medalje, govoreći u Kremlju, Putinu je poklonio suvenir – fotografiju krova u Siriji na kojoj se nalaze slogani zahvalnosti ruskim snagama. Tek sedam dana nakon te dodjele mediji su počeli izvještavati da je Dvornikov zapravo bio izravni zapovjednik ruske operacije u Siriji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.