GODIŠNJI PROLJETNI POZIV

Putin potpisao još jedan dekret: Rusija pozvala 134.500 regruta u vojsku

Ministarstvo odbrane tvrdi da poziv nema nikakve veze sa ratom u Ukrajini

Godišnji proljetni vojni poziv, koji traje od 1. aprila do 15. jula, pogodit će ruske muškarce u dobi od 18 do 27 godina. Ilustracija

H. J. I.

31.3.2022

Predsjednik Rusije Vladimir Putin naredio je još 134.500 regruta da se pridruže vojsci dok se ruske snage i dalje bore da ostvare značajan napredak u Ukrajini.

Putin je danas potpisao dekret kojim se novim regrutima naređuje odlazak vojsku u okviru godišnjeg proljetnog poziva. Ministarstvo odbrane tvrdi da poziv nema nikakve veze sa ratom u Ukrajini.


Pet sedmica nakon početka invazije

Naredba je stigla pet sedmica nakon ruske invazije, koja je naišla na žestok ukrajinski otpor koji je ruskoj vojsci nanio razorne gubitke.

Govoreći u utorak, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da nijedan od 134.500 regruta neće biti poslan ni na jednu "vruću tačku".

Pitanje učešća vojnih obveznika u ratu je veoma osjetljivo.

Ministarstvo odbrane je 9. marta priznalo da su neki poslani u Ukrajinu nakon što je Putin to negirao u raznim prilikama, rekavši da su poslani samo profesionalni vojnici i oficiri.

Putinov glasnogovornik je tada rekao da je predsjednik naredio vojnim tužiocima da istraže i kazne zvaničnike odgovorne za nepoštovanje njegovih uputstava da isključe regrute.


Od 18 do 27 godina

Godišnji proljetni vojni poziv, koji traje od 1. aprila do 15. jula, pogodit će ruske muškarce u dobi od 18 do 27 godina, navodi se u Putinovom ukazu.

Šojgu je u utorak rekao da će pozvani početi da se šalju u dodijeljene im baze krajem maja.

- Većina vojnog osoblja će se stručno usavršavati u centrima za obuku u trajanju od tri do pet mjeseci. Dozvolite mi da naglasim da se regruti neće slati na bilo koje žarište - rekao je on u komentaru objavljenom na web stranici ministarstva.

Međutim, Mihail Benjaš, advokat koji zastupa nekoliko pripadnika ruske Nacionalne garde koji su odbili naređenje da odu u Ukrajinu, rekao je da se prema ruskom zakonu regruti mogu poslati u borbu nakon nekoliko mjeseci obuke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.