OGLASILA SE PREMIJERKA

Novi Zeland uvodi dalje sankcije Rusiji

Prijedlog zakona ove prirode nikada nije iznesen pred naš parlament, ali s obzirom da je Rusija stavila veto na sankcije UN-a, moramo sami djelovati, kazala Ardern

Jacinda Ardern. AP

A. O.

7.3.2022

Vlada Novog Zelanda radi na usvajanju zakona koji će toj zemlji omogućiti dalje sankcije Rusiji kao odgovor na njenu invaziju na Ukrajinu, objavila je premijerka Jacinda Ardern na konferenciji za novinare jutros, piše CNN. 

- Zakon će omogućiti vladi da cilja pojedince, kompanije, usluge i imovinu onih koji su povezani sa invazijom, uključujući i one oligarha - rekla je Ardern.


Premještanje imovine

Ardern je dodala da će također spriječiti one koji su pod sankcijama da premjeste imovinu na Novi Zeland, uključujući superjahte, brodove i avione i spriječit će ih da uđu u vode ili zračni prostor Novog Zelanda.

Naglasila je da se ove mjere mogu proširiti i na druge države "saučesnice u ilegalnim akcijama Rusije", kao što je Bjelorusija.

Ardern je kazala da će nacrt zakona biti uveden u parlament u srijedu, uz nadu da će biti usvojen do kraja dana.


Sami djelovati

- Prijedlog zakona ove prirode nikada nije iznesen pred naš parlament, ali s obzirom da je Rusija stavila veto na sankcije UN-a, moramo sami djelovati kako bismo podržali Ukrajinu i naše partnere u suprotstavljanju ovoj invaziji - rekla je Ardern, prema vladinom saopćenju.

Zakon se odnosi samo na rusku invaziju Ukrajine i omogućit će primjenu novih sankcija koje je odobrio ministar vanjskih poslova, dodaje se.

Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine Novog Zelanda je u ponedjeljak objavilo i listu zabrane putovanja sa preko 100 osoba povezanih s ruskom invazijom, uključujući ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Mjera je ranije objavljena 24. februara, a očekuje se da će se dalje proširiti u narednim sedmicama, piše CNN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.