GRAD NA JUGU UKRAJINE

BBC: Zašto je zauzimanje Hersona važno za Rusiju?

Bio bi to najveći grad koji bi pao u ruske ruke i strateški bi bio vitalna baza za vojsku dok nastoji da se gura dalje u unutrašnjost i zapad duž obale do velikog lučkog grada Odese

Kontrola Hersona znači i kontrolu velikog izvora vode. TWITTER

E. Ć. / BBC

2.3.2022

Ako se to potvrdi, a za sada postoje samo tvrdnje ruskog ministarstva odbrane, onda bi zauzimanje ovog Hersona, grada na jugu Ukrajine od skoro 300.000 ljudi bila velika pobjeda ruske vojske, piše BBC.

Bio bi to najveći grad koji bi pao u ruske ruke i strateški bi bio vitalna baza za vojsku dok nastoji da se gura dalje u unutrašnjost i zapad duž obale do velikog lučkog grada Odese. Herson je sam po sebi važna crnomorska luka i industrijski centar.

Kontrola Hersona znači i kontrolu velikog izvora vode. Ukrajina je pregradila sjevernokrimski kanal nakon što je Rusija zauzela poluostrvo Krim, pa je većina dovoda svježe vode na Krim prekinuta, što je uzrokovalo nestašicu vode u aneksiranoj regiji. Jedna od prvih meta ruske vojne invazije bila je deblokada tog plovnog puta i obnavljanje vodosnabdijevanja Krima, navodi BBC.


Inače, gradonačelnik Igor Kolikajev (Ihor Kolykhaiev) je rekao kako su ruska vozila ušla u centar Hersona preko noći, te da je gradu potrebno čudo da se suprotstavi ruskim trupama.

Crvenom bojom je označen teritorij koji je Rusija osvojila. BBC

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.