SIRIJA

Bajden pratio akciju ubijanja lidera ISIL-a u realnom vremenu

Američki zvaničnici su istakli da smatraju da će smrt Al Kurašija zadati ozbiljan udarac terorističkoj organizaciji

Džo Bajden. Agencije

H. J. I.

3.2.2022

Lider ISIL-a Abu Ibrahim al-Hašimi al-Kuraši stradao je danas u Siriji nakon što je izvršio samoubistvo neposredno prije nego što su američki specijalci pokušali da ga uhvate.

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) potvrdio je da su američke snage sprovele akciju u Siriji, tokom koje je Al Kuraši smrtno stradao.

- Zahvaljujući vještini i hrabrosti naših oružanih snaga, sa bojnog bolja smo uklonili lidera ISIL-a, Abua Ibrahima al-Hašimija al-Kurašija. Svi vojnici koji su učestvovali u akciji, vratili su se u bazu sigurno - naveo je Bajden.

Bajden je u realnom vremenu pratio akciju i pratio kako komandosi slijeću u Siriju sa namjerom da upadnu u trospratnicu u kojoj se lider ISIL-a krio. U kući okruženoj maslinjacima lider ISIL-a je živio sa suprugom i drugim članovima svoje porodice.


Helikopter imao mehaničke probleme

Bajden je napeto gledao i kako je američki helikopter imao mehaničke probleme kada je sletio, a u sobi iz koje je američki predsjednik pratio akciju čuo se uzdah olakšanja kada su iz kuće počela da istrčavaju djeca i da traže zaklon.

Samo nekoliko sekundi kasnije čitavo područje potresla je snažna eksplozija. To je bio trenutak kada se Al Kuraši raznio na trećem spratu kuće. U eksploziji su stradali i njegova žena i djeca, a dijelovi tijela su, kako prenosi CNN, letjeli svuda okolo.

Američki zvaničnici su istakli da smatraju da će smrt Al Kurašija zadati ozbiljan udarac ISIL-u, jer je on bio uključen u mnoge bitne operacije. Zvaničnici vjeruju da je bio zadužen za "poslove ISIL-a u inostranstvu", uključujući i učešće u napadu u Afganistanu u kojem su stradali američki marinci prošle godine.


Al Kuraši izlazio samo na krov kuće

Američki mediji od izvora su saznali da je Bajden sa akcijom bio upoznat još u decembru. Al Kuraši, kojeg su mjesecima pratili, nikad nije napuštao svoje uporište.

On je živio na trećem spratu kuće sa porodicom, i povremeno bi izlazio samo na krov da se okupa. Porodica koja nema nikakve veze sa ovom terorističkom organizacijom živjela je na prvom spratu kuće, očigledno nesvjesna da se prvi čovjek ISIL-a nalazi dva sprata iznad njih.

SAD su još prije nekoliko mjeseci saznale gdje Al Kuraši živi, i da vodi organizaciju kroz mrežu kurira. Kada su zvaničnici Pentagona u decembru o svemu obavijestili Bajdena, on je zahtijevao da se preduzmu sve neophodne mjere kako ne bi bilo civilnih žrtava. To je, kažu izvori, bio ekstremno težak zadatak, jer se meta namjerno okružila decom i porodicama.

Amerikanci su u današnjoj akciji jasno najavili svoj dolazak. Po slijetanju su zamolili sve stanare da napuste objekat, a one koji žive u blizini da ne prilaze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.