ODBRAMBENA VOJNA PODRŠKA

Nizozemska bi pozitivno odgovorila na zahtjev Ukrajine za pomoć u oružju

Nizozemska vlada ranije nije slala oružje Ukrajini kako ne bismo dodatno podizali tenzije u toj regiji, ali situacija se znatno promijenila , kazao je šef diplomacije Vopke Hoekstra

Nizozemsko Ministarstva odbrane saopćilo je da će NATO-u isporučiti dva borbena aviona F-35. Ilustracija

N. Aj. / Anadolija

22.1.2022

Vlasti Nizozemske poručile su da će pozitivno odgovoriti na zahtjev Ukrajine za isporuku oružja, javlja Anadolu Agency (AA).

Novi ministar vanjskih poslova Nizozemske Vopke Hoekstra (Wopke) obratio se Komisiji za vanjske poslove pri parlamentu te zemlje i komentirao aktuelnu krizu u odnosima između Rusije i Ukrajine.

- Ukoliko Ukrajina zatraži oružje, naša vlada će pozitivno odgovoriti na to. Nizozemska vlada ranije nije slala oružje Ukrajini kako ne bismo dodatno podizali tenzije u toj regiji, ali situacija se znatno promijenila i na to moramo drugačije gledati - kazao je Hoekstra.


Nizozemsko Ministarstva odbrane saopćilo je da će NATO-u isporučiti dva borbena aviona F-35, koji će u aprilu i maju djelovati iznad Bugarske.

U saopćenju je također navedeno da su za Prvu grupu snaga za praćenje (IFFG) pri NATO-ovim trupama za odgovor (NRF) pripremili amfibijski transportni brod, uključujući desantne letjelice i helikoptere te dvije kopnene jedinice.

U međuvremenu, većina u Predstavničkom domu Nizozemske izjasnila se da je za odbrambenu vojnu podršku Ukrajini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.