PROCESI

Završeno suđenje bivšem francuskom predsjedniku Sarkoziju, odluka 1. marta

Još uvek imam povjerenja u pravdu naše zemlje - rekao je Sarkozi čije je suđenje u ovoj aferi počelo 23. novembra

Nikola Sarkozi. Agencije

A. Ka. / Agencije

10.12.2020

Suđenje bivšem francuskom predsjedniku Nikoli Sarkoziju (Nicolas Sarkozy) u aferi protiv korupcije i trgovine uticajem završeno je danas u Parizu, a odluka suda zakazana je za 1. mart 2021. godine. 

- Još uvek imam povjerenja u pravdu naše zemlje - rekao je Sarkozi čije je suđenje u ovoj aferi počelo 23. novembra.

Suđenje je završeno iznošenjem stava odbrane, dok je tužilaštvo zatražilo četiri godine zatvora, od kojih dvije godine uslovne zatvorske kazne protiv Sarkozija.

Tužilac Žan-Lik Blašo zatražio je iste kazne i za još dvojicu optuženih na istom suđenju, za bivšeg sudiju Žilbera Azibera i Sarkozijevog bivšeg advokata Tijerija Erzoga. Blašo je za Erzoga još zatražio da mu pet godina bude zabranjeno da se bavi svojom profesijom.


Sudija je u oštrom tonu rekao da ta afera ima razorne posljedice koje pogađaju vrijednosti Republike jer je ugrozilo pravosudnu instituciju, pravnu profesiju i predsjednički imidž.

Sarkozija, koji je bio predsjednik od 2007. do 2012. godine, čeka još jedno suđenje na proljeće 2021. godine. Njemu, zajedno sa još 13 osoba će se suditi zbog optužbi za ilegalno finansiranje njegove predsjedničke kampanje 2007. godine.

Prije Sarkozija čije se suđenje smatra presedanom u Francuskoj, još jedan bivši predsjednik se suočio sa suđenjem poslije odlaska sa funkcije. U pitanju je Žak Širak kojem se sudilo za pronevjeru, ali ne tokom predsjedničkog mandata, već dok je bio gradonačelnik Pariza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.