SVIJET

Bangladeš: Ekstremisti osuđeni na smrtne kazne

Presuda za sedam članova grupe zbog napada na kafić „Holi Aristan"

Bangladeš. EPA

N. C./ Avaz.ba

27.11.2019

Za sedam članova zabranjene ekstremističke grupe izrečena je smrtna kazna danas u Bangladešu. Odluku je donio Specijalni tribunal za borbu protiv terorizma. Ekstremistička grupa osuđena je zbog učešća u napadu na kafić u Daki, u kojem je ubijeno 20 ljudi. Ovaj nemili događaj desio se prije tri godine.

Pripadnike grupe „Džumatul mudžahedin“ proglasio je krivim sudija Modžibur Rahman (Mojibur). Pripadnici ove ekstremističke grupe osuđeni su za planiranje napada, pravljenje bombi i ubistva. U sudnici tokom suđenja bile su velike mjere sigurnosti. 

Prije tri godine, 1. jula 2016., pet ekstremista otvorilo je vatru u kafiću „Holi Aristan", a goste ugostiteljskog objekta uzeli su kao taoce. U ovom napadu ubijeno je 20 osoba, među kojima su bili državljani Japana, Italije i Indije. Drama u kafiću trajala je 12 sati.

Za ovaj napad Islamska država prvobitno je preuzela odgovornost. Međutim, vlada premijera Šeika Hasina odbacila je odgovornost Islamske države, konstatirajući da su za napad odgovorne ekstremističke grupe Bangladeša.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.