GLOBUS

Velike ambicije: Ove fotografije pokazuju da će kineska vojska postati najmoćnija u svijetu

Blic.rs

1.8.2018

Iz kineskog brodogradilišta koji pravi treći nosač aviona Tip 002 procurila je na društvenim medijima krajem juna umjetnička vizija tog plovila, koja je povećala intrige o pomorskim ambicijama Kine, da bi potom brzo bila skinuta s interneta.

Na fotografiji kineska korporacija industrijske brodogradnje pokazala je budući Tip 002 s velikom palubom, ugaonom pistom za slijetanje, tri elektromagnetna lansirna katapult sistema, a sve to predstavlja tehnološki skok u odnosu na super nosače aviona koje ima američka mornarica. Smatra se da će ovaj brod imati 70.000 tona i da će biti izgrađen do 2021.

Odlike novog super nosača bit će mnogo naprednije od Tipa 001A, koji ima ugrađenu odskočnu pistu za staromodna kratka polijetanja, ali i sistem koji ograničava brzinu lansiranja i veličinu oružja koje nose borbeni avioni, prenosi Blic.rs.

Zahvaljujući Tipu 002, kineska armija će moći da prenese veći broj različitih letjelica i da ih brže razmjesti. Ako kineski super nosač bude radio kako je planirano, to bi njihovu vojsku načinilo jednom od najmoćnijih u svijetu.

A to je izgleda samo početak. Kako je naveo portal Taskandpurpose.com, Kina ima velike ambicije za svoju mornaricu te čak gradi svoj četvrti nosač aviona, koji će biti nuklearno osposobljen i možda odgovarati specifikacijama nosača klase Nimic, kojima američka mornarica operira već pola stoljeća.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.