FRANCUSKA

Sudije stežu obruč oko Nikole Sarkozija

Novosti.rs

22.3.2018

Steže se obruč oko bivšeg francuskog predsjednika Nikole Sarkozija (Nicolas Sarkozy), koji je jučer proveo drugi dan u pritvoru u Sudskoj policiji u Nanteru, zbog sumnji da mu je predsjedničku kampanju prije 11 godina sa 50 miliona eura finansirao svrgnuti libijski lider Moamer el Gadafi.

Sarkoziju je pritvor počeo u utorak ujutro, kada se sam pojavio u prostorijama Sudske policije, na osnovu ranije uručenog poziva u kojem je bilo naznačeno da će protiv njega biti određen pritvor. To je, inače, bio prvi put da ga sudije ispituju u okviru ove afere povodom koje je istraga pokrenuta još 2013.

Iako su iz njegovog okruženja očekivali da bi sve moglo da se završi u toku istog dana, istražni sudija zadužen za pitanja korupcije odlučio je da do kraja iskoristi zakonsko pravo o dvodnevnom zadržavanju.

Sarkozi je, ipak, imao neobičnu privilegiju da noć između "dva dijela" pritvora provede u svom stanu. Oko ponoći, dozvolili su mu da ode na pauzu koja je kratko trajala. Pritvor mu je ponovo započeo jučer u 8 sati.

Sarkozi odranije odlučno pobija da mu je Gadafi finansirao kampanju, zbog čega su ga neki, čak, optužili da je pokrenuo rat protiv bivšeg libijskog lidera.

Francuski Centralni biro za borbu protiv korupcije, finansijskih i poreskih malverzacija je, međutim, nedavno dostavio sudijama detaljni izvještaj, zasnovan na svjedočenjima, o tome kako je cirkulirao libijski novac u Sarkozijevoj kampanji.

Nakon toga, bivši predsjednik je ubrzo stavljen u pritvor u kancelarijama Sudske policije.

 Ovo je drugi put da jedan francuski predsjednik završi u pritvoru, a oba puta protagonista je bio Sarkozi. U identičnoj situaciji našao se i 2014., kada je bio pritvoren devet sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.