GLOBUS

Hiljade na ulicama Hararea, čeka se "pad Mugabea"

( AFP)

Avaz.ba

18.11.2017

Vojska Zimbabvea spriječila je nekoliko hiljada ljudi da uđe u predsjedničku palatu u Harareu gdje zahtijevaju odlazak s vlasti predsjednika Roberta Mugabe.

Demonstranti sjede na ulici na oko 200 metara od palate.

Demonstracije protiv Mugabea, koje imaju podršku vojske, zatvaraju sedmicu političke krize u Zimbabveu, gdje je vojska preuzela kontrolu nad zemljom, a predsjednika koji je na vlasti od 1980, stavila u kućni pritvor.

Hiljade Zimbabveanaca preplavilo je jutros ulice Hararea, mašući nacionalnim zastavama uz pjesmu i ples, ushićeno očekujući pad predsjednika Roberta Mugabea.

- Ovo su suze radosnice. Cijelog života sam čekao ovaj dan. Napokon smo slobodni - rekao je 34-godišnji Frenk Mucindikva, držeći zastavu Zimbabvea. 

Učesnici protestnog marša protiv Mugabea grle vojnike, uzvikujući "Odlazi, odlazi, generale naš" i noseći transparente s natpisom "Ne Mugabeovoj dinastiji", navode gencije.

Članovi opozicije i drugi protivnici Mugabea pozvali su na današnji skup u Harareu kako bi pozvali Mugabea da ode s vlasti, a vojska Zimbabvea saopćila je da podržava taj skup.

Jučer je, na dan kada se Mugabe prvi put pojavio u javnosti otkako je njegova zemlja zapala u političku krizu, i njegova vladajuća stranka pozvala predsjednika da podnese ostavku, navodi CNN.

- Provincijske strukture ZANU-PF u svih 10 pokrajina zemlje sastale su se danas i pozvale na ostavku svog prvog sekretara, predsjednika Roberta Mugabea. Također su pozvali na ostavku sekretara ženske lige i prve dame Grejs Mugabe (Grace) - preneo je juče državni list "Herald".

Navodi se i da su građani Zimbavea sinoć gledali vijesti koje nisu mogli da zamisle da će vidjeti na državnoj televiziji koja je decenijama javljala o rođendanu predsjednika Mugabea i njegovim dostignućima.  

Prikazani su članovi vladajuće partije kako opisuju Mugabea kao prestarog da bi vladao i pozivaju ga da odstupi s vlasti, čak iako su neki izrazili poštovanje prema njemu.

Nao primjer "novootkrivenih lojalnosti" navodi se i jedan član partije koji je prošle sedmice kritizirao na televiziji smijenjenog potpredsjednika Emersona Mnangagvu, a koji je sada prikazan kako podržava potez vojske da se Mugabe stavi u kućni pritvor.

Mugabe se juče, prvi put, pojavio u javnosti poslije smještanja u kućni pritvor i preuzimanja vojne kontrole u zemlji u srijedu.

Vojska Zimbabvea je prethodno saopćila da nastavlja pregovore sa Mugabeom o njegovoj ostavci dok traga za onima koji su bili bliski lideru i njegovoj supruzi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.