UBISTVO POLICAJACA

Ranije sklopio sporazum o priznanju krivice: Marko Trifković iznenada dobio amneziju

Trifković kazao da se ne sjeća pucnjave ni je li Sava Marinković imao pušku

Trifković (desno): Ne sjeća se ni pregovora u Tužilaštvu. Avaz

prije 5 sati 50 minuta

Marko Trifković Žižan, koji je potpisao sporazum o krivici kojim je potvrdio da je kao saizvršilac zajedno sa Savom Marinkovićem i Aleksandrom Macanom učestvovao u ubistvu sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, 26. oktobra 2018. godine, na Alipašinom Polju, iznenada je dobio amneziju kada je prekjučer saslušavan u svojstvu svjedoka odbrane.

Složio prioritete

Na sva pitanja koja su mu prekjučer u Kantonalnom sudu Sarajevo postavljali branioci, optuženi Marinković i tužiteljice, Trifković je odgovarao: “ne znam” , “ne sjećam se” i “te slike nemam u glavi”.

Bilo je očito da Trifković ne želi odgovoriti ni na jedno pitanje u vezi s ubistvom policajaca i svoje uloge u krađama vozila. Kazao je da se ne sjeća ni razgovora u Tužilaštvu u vezi s potpisivanjem sporazuma.

Na pitanje Macanovog advokata Duška Tomića kad je dobio amneziju prije ili poslije sporazuma kojim je osuđen na 15 godina zatvora, Trifković je odgovorio:

- Čovjek u glavi poslaže neke prioritete, logiku i savjest.

Izdao optuženog

Na konstataciju Tomića da je plakao na licu mjesta zbog ubistva policajaca, Trifković je kazao da je to laž, na šta mu je Tomić rekao: “Vidite ipak se nečeg sjećate”.

Odmah na početku Trifović je kazao da ne zna je li poslije svega u zavadi s Macanom, jer se nisu imali prilike ni posvađati.

- Macan nije čovjek koji je vrijedan moje pažnje. To je čovjek kojem je jezik brži od pameti - kazao je Trifković, a kasnije je za Macana kazao i da je kukavica, a što je, prema njegovim riječima, za Macana rekao i Aleksandar Nikolić.

Na pitanje zašto je odlučio da potpiše sporazum o priznanju krivice,Trifković je kazao da je to uradio kada je vidio da je Savina odbrana loše odradila s balističarima. Kasnije je pojasnio da nisu našli balističara koji je trebao da kaže da pronađena puška nije ona kojom su ubijeni policajci.

Rekao je da nema logike da neko sa sobom nosi puškomitraljez, te da Sava s tom puškom ne bi mogao mogao manevrisati u Seatu.

Trifković je također kazao da je Macan izdao svog kuma Savu Marinkovića za kojeg je govorio da bi i život za njega dao. Macanov advokat Duško Tomić na to je kazao:

- Znate li vi da ste vi svojim sporazumom i presudom izdali Savu.

- Ako kaže da jesam, nek kaže - odgovorio je Trifković.

Aleksandar Macan nije želio postavljati pitanje Trifkoviću:

- Neću ništa pitati. Istina će pobijediti - kazao je Macan.

Nakon što je Tomić pročitao dijelove optužnice iz sporazuma, Trifković je kazao da on nije to ni pročitao, jer ga je počelo nervirati kada ga je pokušao pročitati. Prema navodima iz optužnice, Trifković i Macan su krali Golf 6, dok je Sava osoba koja je pucala na policajce.

Sljedeći nastavak zakazan je za 15. oktobar, kada će biti završen dokazni postupak nakon čega će uslijediti završne riječi.

Istraga u Širokom Brijegu

Duško Tomić je upitao Trifkovića da li zna da je pod istragom u Širokom Brijegu u slučaju ubistva Tonija Brkića, te da je tužilac u KPZ Zenica poslao ekipu da ispita Macana u vezi s ovim slučajem. Također ga je pitao zna li da je pucano iz Toyote koju je on ukrao. Na ova pitanja Trifković se nasmijao i rekao da ne zna za to.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.