SUD BIH

Nastavljeno suđenje Dodiku: Svjedočila Srebrenka Golić, govorila da je Klub Bošnjaka stalno "bio u kontaktu s nekim"

Interesantno je danas bilo da je Golić na pitanja Milorada Dodika danas kazala da u RS svi konstitutivni narodi imaju sva prava

Milorad Dodik. D. Rahmanović / Avaz

17.7.2024

U nastavku suđenja predsjedniku RS Miloradu Dodiku i v.d. direktoru "Službenog glasnika RS" Milošu Lukiću, optuženim za neprovođenje odluka visokog predstavnika, danas je saslušan svjedok odbrane Srebrenka Golić, predsjedavajuća Vijeća naroda RS, a koja je inače je članica Kluba Bošnjaka.

Nije osjetila poniženje

Interesantno je danas bilo da je Golić na pitanja Milorada Dodika danas kazala da u RS svi konstitutivni narodi imaju sva prava i slobode te je naglasila:

- A pogotovo ste Vi (op.a. Dodik) doprinijeli kada se 1998. godine došli na vlast. Vi ste ljudima vratili dostojanstvo da mogu da rade u svim državnim institucijama.

Dodik je pitao da li je tražio neko od nje da radi mimo zakona BiH i RS, a ona je kratko odgovorila da nije te naglasila da je svim predsjednicima Doma naroda, kao i njoj, naglašeno da se drže Ustava i zakona te ko nije spreman da poštuje da može da odstupi.

Na pitanje Dodika da li je ikada osjetila poniženje kao članica Kluba Bošnjaka, Golić je rekla da nije nikada, te rekla da im je vraćeno ljudsko dostojanstvo.

Inače, Srebrenka Golić je danas navela da je u junu 2023. godine Klub Bošnjaka pokrenuo vitalni nacionalni interes vezano za Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS, nakon čega je Klub Bošnjaka 4. jula 2023. donijeli odluku o poništenju odluke o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa.

Također je govorila i o tome da je Klub Bošnjaka pokrenuo i zaštitu vitalnog nacionalnog interesa vezano za Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH. Na kraju su odustali i od tog prijedloga, Klub Bošnjaka je odbio taj prijedlog, jer je visoki predstavnik Kristijan Šmit donio odluku kojim je stavio van snage taj zakon. 

Ona je napomenula da se tada govorilo o tome da bi moglo doći do progona osoba koje provode ovaj zakon, a kada je objavljen u "Službenom glasniku BiH", onda je kazala da je shvatila o kakvom krivičnom progonu se radi.

Ne može utjecati

Golić je na pitanje Dodikove odbrane da li je imala utisak da je sve rađeno u koordinaciji s Tužilaštvom BiH, OHR-om ili možda Ambasadom SAD da bi se pokrenuo proces kriminalizacije, ona je navela da su predstavnici Kluba bošnjačkog naroda stalno bili "u kontaktu s nekim", ali da ne zna s kim.

Na pitanje odbrane Miloša Lukića, Golić, koja je obnašala i funkciju direktora "Službenog glasnika RS", objasnila je da direktor ne može utjecati na to šta se može objavljivati u "Službenom glasniku", niti da se šta može spriječiti prilikom objavljivanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.